A csehek a liszensz nélküli szerencsejáték oldalakat is megadóztatnák

2015-01-28
A Cseh Köztársaság kormánya befűt a liszensz nélküli szerencsejáték oldalaknak: szolgáltatás helye szerinti adót szándékozik kivetni a cseh játékosokat kiszolgáló valamennyi online szerencsejáték szolgáltatóra

 

A cseh Pénzügyminisztérium a napokban hozta nyilvánosságra az új jogszabálytervezetet, mely a remények szerint pótolja majd a liszensz nélkül működő oldalak miatti, évente mintegy 17 millió eurós adóbevétel-elmaradást. A tervezet szerint kezdetben minden szolgáltatónak 20 százalékos adót kellene fizetnie a bevételei után, mely a későbbiekben valószínűleg 30 százalékra emelkedik. A kormány számításai szerint ily módon évi 1 milliárd cseh korona adóbevételhez juthat az államkincstár. 

 

A cseh kormány egyébként az Európai Bizottság ajánlása/sürgetése miatt fogott neki szerencsejáték törvénye átdolgozásához. A kormány azt reméli, hogy az új szerencsejáték szabályozás – mely az online szerencsejátéktól kezdve, a nyerőgépeken át, egészen a lottójátékokig mindent lefed – 2016 elejéig teljesen elkészül. A módosítások jelentős adónövekedést jelentenek a szolgáltatók számára, a jelenlegi, egységesen 20 százalékos adót egy új, változó kulcsos adót vezetnek be, mely az élő nyerőgépekre például 40 százalékos adót jelent majd.

 

A nemzetközi szolgáltatók egyébként jelenleg még a legnagyobb jóindulat mellett sem igényelhetnek cseh liszenszet, mert ez csak úgy lenne lehetséges, ha fizikálisan is jelen lennének az országban. Az új rendszerben ez a követelmény megszűnik majd, azonban addig még legalább egy év van hátra. A kormány azonban úgy gondolta, hogy minek is várjon, ha már most is megadóztathatja a szolgáltatókat… 

 

A szolgáltatók persze nem nézik jó szemmel a fejleményeket, jogi lépéseket terveznek. A Betfair helyi képviselője, Martin Lyčka szerint a legtöbb szolgáltató jó eséllyel otthagyja a cseh piacot, és csak egy pár, olyan cseh liszensszel rendelkező cég marad, mint például a Fortuna vagy a Tipsport.