A cél a világ élvonalában maradni a női kézilabda vb-n

2013-12-05
A magyar női kézilabda-válogatott azzal a céllal vág neki a pénteken kezdődő szerbiai világbajnokságnak, hogy megőrizze helyét az élvonalban. Az elnökség elvárása a legjobb nyolc közé kerülés, a játékosok - akárcsak a tavalyi Európa-bajnokságon - a dobogóra jutásban bíznak.

 

Hajdu János szövetségi kapitány -  aki a leukémiával kezelt norvég Karl Erik Böhn helyét vette át a vb-re - úgy véli, eleve nagy előny, hogy a játékosai bíznak magukban, nagy a belső erő és a közösség nagyon összetartó.

"Így aztán nekem sincs más dolgom, mint bízni bennük. Nagyon remélem, hogy a kulcsfontosságú mérkőzésekre, az utolsó két csoporttalálkozóra, majd a kieséses szakaszra mindenki csúcsformába kerül" - mondta Hajdu János kitérve rá, hogy a vb előtt közvetlenül nem tudtak edzőmeccseket játszani, mert az ellenfelek visszaléptek, így aztán két fiúcsapat elleni barátságos összecsapás és egy kereten belül találkozó szerepelt a programban.

A kapitány jelezte, hogy a csehek elleni nyitómérkőzés, szombaton nem lesz könnyű, "de nyerni kell". A két csapat eddig 12-szer találkozott egymással és mindig a magyarok győztek. Ezt követően két könnyebb mérkőzés következik Tunézia és Ausztrália ellen, majd jöhet a két rangadó, a románok és a németek ellen. 

"Itt dől el, hogy első, második, esetleg a harmadik helyen jutunk tovább a csoportból' - tette hozzá Hajdu. "Nagyon bízom benne, hogy a nyolcaddöntőben elkerüljük az olimpiai és világbajnok norvégokat, míg a lengyelek, a spanyolok vagy az angolaiak ellen nincs félnivalónk."

Az átlövő Tomori Zsuzsanna kiemelte: a csapat egy éve az Eb-n átérezte, milyen dobogóra állni, és most is képesnek érzik magukat, hogy újra eljussanak a belgrádi végjátékba.

"A vb egy bizonyos szempontból könnyebb, mint az Eb, mert itt vannak +felvezető+ mérkőzések, könnyű ellenfelek, és ellenük lehet gyakorolni, míg az Eb-n szinte minden összecsapás hajtós" - mondta a ferencvárosi játékos.

Amennyiben megnyeri a vb-t a csapat, akkor 15 millió forint prémiumban részesül, az ezüstérem 13, a bronzérem 12, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik hely pedig 5 millió forintot ér.

A vb-re 16 játékos nevezhető, Újvidékre 18-an utaznak, és a tervek szerint ott dől majd el, hogy a alhasi panaszokkal kezelt Zácsik  Szandra bevethető-e.

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,