A bwin fellebbenti a fátylat a kivonulás okairól

2013-05-08
Megtörte a csendet a bwin, és a cég vezetése a Fortunawebnek elárulta, miért is vonult ki Kelet-Európából és a magyar piacról, valamint, hogy mit is jelent ez lépés a játékosok számára a gyakorlatban.

 

Április közepén látott napvilágot a hír, miszerint a világ egyik legjelentősebb online sportfogadó és negyedik legnagyobb online pókeres cége  – 17 másik országé mellett – a magyar piacot is elhagyja.

 

„A bwin célja, hogy csökkentse az ügyfelek megszerzésére szánt költségeket, miközben nagymértékben fejleszti szolgáltatásait, így a meglévő ügyfeleit jutalmazza inkább, új ügyfelek szerzése helyett” – indokolta a döntést a cég a Fortunaweb.hu-hoz eljuttatott válaszában.

 

Szűk másfél évvel ezelőtt egy budapesti sajtóbeszélgetésen még nagy magyarországi terveikről számoltak be a bwin regionális vezetői. Ezért rákérdeztünk arra is, milyen változások történtek az elmúlt időszakban, amelyek idáig vezettek.

 

„A vállalat stratégiai fókusza megváltozott, és a szabályozott piacok felé fordulunk”  – olvasható az anyagban, amelyben azt is közlik, hogy távoznak az összes olyan országból, ahol jelenleg .com kiterjesztésű oldalt működtetnek. Mivel Szlovákia is ebbe a kategóriába tartozik, onnan is kivonulni készülnek, még ha északi szomszédunk nem is szerepelt a 18 megnevezett ország között. 

 

Hogy a kivonulás mit jelent a gyakorlatban, azzal kapcsolatban a cég annyit közölt, hogy május 1-jétől már csak azok a magyar játékosok tudják használni a bwin szolgáltatásait, akik korábban már regisztráltak, új játékosoktól viszont már nem fogadnak el regisztrációt.  

„A nyelv opció továbbra is aktív marad, a hirdetéseket viszont leállítjuk” – tették hozzá.

 

Felvetődött az is, miként alakul a magyar játékosok számláinak sorsa májustól. Ezzel kapcsolatban a bwin azt válaszolta, hogy a már meglévő játékosok továbbra is játszhatnak és fogadhatnak a bwin oldalán, ahol ígéretük szerint az eddiginél is jobb szolgáltatásokat kívánnak nyújtani ügyfeleiknek. A cég célja, hogy nagymértékben, lépésről lépésre fejlessze szolgáltatásait. 

Hogy mi a garancia arra, hogy a magyar játékosok ezentúl is megkapják a nyereményüket, azt az ígéretet kaptuk, hogy a bwin.party továbbra is eleget tesz a pénzügyi kötelezettségeinek, és teljesíti a kifizetéseket a meglévő játékosok felé. 

 

Kíváncsiskodtunk afelől is, hogy a magyar játékosok kevesebbet költöttek-e annál, mint amire a bwinnél számítottak. Erre vonatkozólag konkrét választ ugyan nem kaptunk, de a cég nem titkolta, hogy a gazdasági válság hatással volt a kiadásokra, így az online fogadási oldalakon elköltött összegekre is.

 

A bwinnél nem tagadták, hogy a cég kelet-európai kivonulásával állások szűnhetnek meg. 

„A mostani változások hatással lesznek a munkahelyekre is, és ezen a területen is szükség lesz optimalizációra. A változások Thomas Tzokas kelet-európai igazgató jövőbeli pozíciójára is hatással lehetnek, amelyet a későbbiekben határoznak meg. Jelenleg azonban, az átmeneti időszakban fontos szerepe van az optimalizáció segítésében."

 

Végül aziránt is érdeklődtünk, hogy a magyar online szerencsejáték törvénytervezetben szereplő, játékonkénti 100 millió forintos koncessziós díjat reálisnak, vagy túl magasnak tartják-e a bwinnél. Nos, a multicégnél az utóbbit gondolják, mert a válaszuk így szólt: 

„Az online fogadási oldalak által fizetendő díjakat és adókat optimalizálni kellene annak érdekében, hogy a külföldi és helyi oldalak számára vonzó legyen.” 

 

Zárásként a bwin.party az online sportfogadási piac, ezen belül a kelet-európai régió jövőbeni alakulásával kapcsolatban is ismertette álláspontját. „Kelet-Európa továbbra is azon kevés piacok közé tartozik, ahol jelentős piaci növekedés figyelhető meg, és számos lehetőséget rejt magában, amit a helyi és nemzetközi szolgáltatók kiválóan kihasználhatnak. Általánosságban elmondható, hogy a fogadási piac az átalakulás időszakában van. A következő időszakban egy konszolidációs hullám várható, amelynek során számos fúzió és felvásárlás megy majd végbe” – olvasható a bwin Fortunawebhez eljutatott anyagában.