A brit szerencsejáték piac

2013-07-25
A brit szabályozó testület, a Szerencsejáték Bizottság adatai szerint a 2012 szeptemberével zárult pénzügyi évben az Egyesült Királyság teljes tiszta játékbevétele 6,2 milliárd font volt. Ez jelentős, több mint 10%-os növekedés az előző évi 5,6 milliárdhoz képest.

 

Ennek 6,2 milliárd fontnyi bevételnek a 87 százalékát a földi szektor tudhatja magáénak. Ennek oroszlánrésze, egész pontosan 3,1 milliárd font tiszta játékbevétel a fogadóirodákból származik, tehát a fogadóirodák jelentik a teljes brit szerencsejáték piac felét. Hozzá kell tenni,hogy bevételük nagy része a fogadóterminálokból (FOBT) származik, nem pedig a hagyományos sportfogadásból. 

A távszerencsejáték szektor 800 millió, a földi és online lottójátékok (a National Lottery kivételével, melynek nem a Szerencsejáték Bizottság a felügyeleti szerve) pedig 280 millió font tiszta játékbevételt értek el.

A játékterem szektor volt az egyetlen, melynek - 2009 óta folyamatosan - továbbra is csökkent a tiszta játékbevétele, jelenleg a négy évvel ezelőttinek csupán 70 százalékát éri ez a piac.

 

Nyerőgépek

2011 október és 2012 szeptember között átlagosan 159 ezer nyerőgép üzemelt Nagy Britanniában, pár ezerrel több, mint egy évvel korábban. 

Az utóbbi négy évben a B4 és a C kategóriába tartozó gépek száma csökkent, a B2 kategóriájú gépek száma lényegében nem változott, a D kategória pedig nagyjából 17 ezerrel nőtt.

  • B1    2.768
  • B2  33.397 (legnagyobb részük a fogadóirodákban üzemel)
  • B3  12.644
  • B4       212
  • C    45.214
  • D    64.657

A nyerőgépek összesen 2,3 milliárd font tiszta játékbevételt értek el. Ennek több mint a fele, 1,5 milliárd font a B2 kategóriájú gépekből származott. A B1, B3 és C kategória egyenként 100-200 millió, míg a D kategória 80 millió font tiszta játékbevételt produkált. A pár B4 gépből származó bevétel elhanyagolható volt.

Fontos, hogy az alacsonyabb tétekkel működő B1, B3 és B3A, valamint a C és D kategóriájú gépeknél a valódi számok magasabbak ennél. Ennek az az oka, hogy a kocsmákban, és az önkormányzati liszensszel működő családi szórakoztató központokban üzemelő gépeket a Szerencsejáték Bizottság nem felügyeli. Ezekről a gépekről ezért aztán nincs is központi, publikusan elérhető adat. 

 

Nyerőgép kategóriák:

Kategória Maximális tét Maximális nyeremény
A korlátlan korlátlan
B1 £2 £4.000
B2 £100 £500

B3
B3A

£2
£1
£500
£500
B4 £1 £250
C £1 £70

D - nem pénznyereményt kínáló
(nem daru típusú)

30p £8
D - pénznyereményt kínáló
(daru típusú)
£1 £50
D - pénznyeremény 10p £5
D - pénz- és nem pénznyereményt kombináló
(nem daru vagy penny-eső gépek)
10p £8 (ebből max. £5 lehet a pénznyeremény)
D - pénz- és nem pénznyereményt kombináló
(daru típusú vagy penny-eső gépek)
10p £15 (ebből max. £8 lehet a pénznyeremény)

 

Kategóriák és létesítmény típusok:

  Nyerőgép típus
Létesítmény típus A B1 B2 B3
B3A
B4 C D
Regionális kaszinó (max 25/1 asztal/gép arány) Max. 1250 gép lehet, bármilyen kombinációban az A-D kategóriákban, az asztal/gép aránynak megfelelve (kivéve B3A)
Nagy kaszinó (max 5/1 asztal/gép arány) X Max. 150 gép, bármilyen kombinációban a B-D kategóriákban, az asztal/gép aránynak megfelelve (kivéve B3A)
Kis kaszinó (max 2/1 asztal/gép arány) X Max. 80 gép, bármilyen kombinációban a B-D kategóriákban, az asztal/gép aránynak megfelelve (kivéve B3A)
2005 tv. előtti kaszinók (nincs asztal/gép arány) X Max. 120 gép, a B-D vagy C vagy D kategóriában (kivéve B3A)
Fogadóirodák és versenypályák X X Max. 4 gép a B2-D kategóriában (kivéve B3A)
Bingó létesítmények X X X Az össz gépszám max. 20%-a B3 vagy B4 kategóriában korlátlan C-D kategóriájú
Felnőtt játékközpont X X X Az össz gépszám max. 20%-a B3 vagy B4 kategóriában  korlátlan C-D kategóriájú
Családi szórakoztató központ (italmérési engedéllyel) X X X X X korlátlan C-D kategóriájú
Családi szórakoztató központ (engedéllyel) X X X X X X korlátlan D kategóriájú
Klubok engedéllyel X X X Max. 3 db B3A, B4, C és D kategóriájú
Minősített alkohol engedéllyel rendelkező létesítmények X X X X X 1 vagy 2 gép C vagy D kategóriában
Minősített alkohol engedéllyel rendelkező létesítmények nyerőgép engedéllyel X X X X X Az engedélyben meghatározott számú
Mozgó vidámpark X X X X X  X korlátlan D kategóriájú

(X = nem engedélyezett)

 

Foglalkoztatottság a szerencsejáték iparban

A Szerencsejáték Bizottság adatai szerint 2012-ben 108 ezer fő dolgozott szerencsejáték iparban (rész- és teljes munkaidőben együtt). Felük, 55 ezer fő a fogadási szektorban állt alkalmazásban. A bingó szektor 16 ezer, a kaszinó szektor 15 ezer, a játékterem szektor pedig 11 ezer főt foglalkoztatott, további 8 ezren pedig a nyerőgép üzletágban dolgoztak. A fennmaradó 19 ezer főt a lottó, illetve online szektorban alkalmazták.

 

Részvétel a szerencsejátékokban

2012 szeptemberében a megkérdezett britek 57 százaléka válaszolta azt, hogy az előző négy héten játszott valamilyen szerencsejátékot - a szám valamelyest növekedett az előző évekhez képest. Messze a nemzeti lottótársaság (National Lottery) lottójátékai voltak legnépszerűbbek, a válaszolók 48 százaléka standard lottójátékot játszott. Utána, jócskán lemaradva, a National Lottery kaparós sorsjegyei és egyéb lottójátékai következnek a népszerűségi listán. A következő legnépszerűbb szerencsejáték típus a lóversenyfogadás, azonban ezt csak a válaszolók 3,8 százaléka játszotta, míg nyerőgépezni csak 2,9 százalék volt a felmérést megelőző négy hétben.

 

Játéktermek

2013 márciusában 1.698 felnőtt szerencsejáték központ (AGC) és 399 családi szórakoztató központ (FEC) üzemelt a Szerencsejáték Bizottság engedélyével a helyi önkormányzatok által liszenszelt szórakoztatóközpontok mellett.

A tiszta játékbevétel tekintetében az AGC-k mondhatják maguknak a játékterem piac 80 százalékát.

2012 szeptemberében az AGC szektor 8.500, a FEC szektor pedig 2.260 főt foglalkoztatott - mindkét szám csökkent valamelyest az előző évihez képest.

A játéktermek bevétele folyamatosan csökkent az utóbbi években, ebben több tényező is szerepet játszik. A visszaesésben a nyilvánvaló online konkurencia és a fogadóirodákban megjelenő B2 gépek mellett az is közrejátszott, hogy a part menti resortok népszerűsége – itt található a legtöbb játékterem - évtizedek óta egyre csökken; a városközpontok pedig - ahol a többi játékterem üzemel - éles versenyhelyzetben állnak a városszéli bevásárlóközpontokkal. 

A Szerencsejáték Bizottság megjegyezte, hogy jelentős számú létesítményt bingóteremmé alakítottak át.

Az utóbbi évek adatai jól mutatják ezt a visszaesést: 2009 áprilisában a játéktermek bevétele (FEC és AGC együtt) 480 millió font volt; a három ezt követő évben ez 458 millióra, aztán 396, majd 376 millióra csökkent. 2012 szeptemberében már csak 330 millió font volt a tiszta játékbevételük. Ez azt jelenti, hogy a játékterem-szektor piac értéke négy és fél év alatt nagyjából 30 százalékkal csökkent.

 

Nyerőgépek a játéktermekben

Az AGC-kben üzemelő 50 ezer gép körülbelül fele C kategóriás. Ezek mellett további 17.200 darab D, 8.300 darab B3 kategóriás, és elhanyagolható számú B4 kategóriás üzemel.

A B3 gépeké a legnagyobb bevételi hányad: az AGC-k 260 millió fontnyi teljes tiszta játékbevételéből közel 100 millió innen származik. Ez mind százalékosan, mind összegszerűen több, mint az előző évben. A C kategóriás gépek (nagy számuk ellenére) kevesebb, mint 75 millió font tiszta játékbevételt értek el, ez kevesebb, mint az előző évben.

A Szerencsejáték Bizottság liszenszével működő FEC-ekben 2.300 darab C kategóriás és 26.800 D kategóriás gép üzemelt. Az össz tiszta játékbevétel 70 millió font, melyből 60 milliót a D kategóriás gépek termeltek ki.

A FEC-ekben és AGC-kben üzemel az Egyesült Királyságban található gépek nagyjából fele.

 

Távszerencsejáték

Az Egyesült Királyság lakosságát érintő távszerencsejátékból 2012-ben összesen 2 milliárd font tiszta játékbevétel származott. Az online játék körülbelül 60 százaléka offshore helyszíneken üzemelő szolgáltatóknál zajlik, ez arra késztette a brit kormányt, hogy a jövőben a fogyasztás helye szerint adóztatassa az internetes szerencsejátékokat.

 

Nyerőgépadó

2013 elején jelentős változás történt a nyerőgépek adózásában: a gépek után fizetendő fix díjat egy profit alapján fizetendő adó váltotta fel. A változásnak nem örültek a szolgáltatók, akik úgy vélik, hogy ebben a formában bizonyos esetekben jóval többet kell majd fizetniük mind eddig, miközben a kormány eredeti szándéka az lett volna, hogy a szektor egyenlően legyen terhelve. 

 

Szabályozási kilátások

A brit kormány felülvizsgálja a különböző nyerőgép kategóriákban érvényes maximum tét és kifizetés szabályait. Valószínűsíthető, hogy:

- A játéktermekben és bingótermekben üzemelő B3 kategóriás gépekre vonatkozó szabályok nem változnak.

- A B3A és B4 kategória maximum tétje 1-ről 2 fontra növekszik, és a B4 kategória esetén 400 fontra növekszik a maximálisan kifizethető nyeremény.

- A kocsmákban üzemeltetett C kategóriás gépek maximális nyereménye 70-ről 100 fontra növekszik.

- Jelentős a nyomás a kormányon, hogy fogja vissza, vagy legalább lassítsa a fogadóirodákban és kaszinókban üzemeltetett B2 kategóriás fogadóterminálok (FOBT) növekedését, így a magasabb tét és nyeremény engedélyezése nem valószínű ebben a kategóriában. A Felelős Játékszerevezés Stratégiai Tanácsa szerint a B2 gépek társadalmi veszélyessége jóval magasabb, mint a B típusúaké, a Szerencsejáték Bizottság szerint azonban erre nincsen tényleges bizonyíték.

 
 
Címkék: piaci információ,