A brit fogadóirodák a királynő lemondását sejtik

2014-01-22
A Coral fogadóiroda leállította a II. Erzsébet idén történő lemondására való fogadási lehetőséget, miután a közelmúltban a királynő több feladatát is átadta legidősebb fiának, majd egy ismeretlen windsori játékos nagy összegben a lemondására fogadott.

 

Miután bejelentették, hogy egységesítik II. Erzsébet, és legidősebb fia, Károly herceg sajtócsapatát, az egyik legnagyobb brit fogadóiroda, a Coral a hétvégén 4.00-ról 1.50-re csökkentette a királynő idei lemondásának nyereményszorzóját. 

„A királynő a közelmúltban számos feladatát átadta Károly hercegnek, ami a monarchia jövőjével kapcsolatos számos spekulációnak adott táptalajt” – közölte a Coral szóvivője. 

Aztán miután egy windsori játékos szokatlanul nagy összegben, 200 fontban (mintegy 75 ezer forintban) fogadott arra, hogy a királynő még az idén lemond, a Coral úgy gyanította, hogy esetleg belső információi vannak, ezért lezárta a fogadási lehetőség erre az eseményre.

„Ritka, hogy valaki 20 fontnál többet tegyen fel ilyen eseményekre, így ez a 200 fontos tét vörös zászló volt számunkra.” – vallotta be az iroda szóvivője. „A Windsor területéről a királyi családra érkező fogadások általában pontosak, ami azt sejteti, hogy valamiféle belső értesülésről lehet szó.”

 

További olaj volt a tűzre, hogy a hírek szerint a királynő idén ejti meg utolsó hivatalos külföldi útját. A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap szerint az idén 88 esztendős II. Erzsébet királynő június 6-án még részt vesz a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett franciaországi megemlékezéseken, de már ide is elkíséri őt Károly herceg, aki segít idős édesanyjának a zsúfolt program lebonyolításában.  A brit lapnak egy név nélkül idézett francia kormányilletékes, aki részt vesz az évfordulós rendezvények szervezésében, kijelentette: a francia kormány olyan tájékoztatást kapott, hogy valószínűleg ez lesz a királynő utolsó hivatalos külföldi látogatása.

A most 88 éves II. Erzsébet egyébként 2011-ben hagyta el utoljára Angliát, akkor Ausztráliába utazott. Az idős uralkodó külföldi látogatásainak ritkulását mindazonáltal már tavaly feltűnő módon jelezte, hogy a királynő nem vett részt a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség csúcstalálkozóján; képviseletében Károly trónörökös utazott a novemberi Sri Lanka-i értekezletre.

Negyven éve most fordult elő első ízben, hogy II. Erzsébet királynő nem volt jelen a nemzetközösségi állam- és kormányfők kétévente esedékes találkozóján. A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - szóvivője annak idején nem is titkolta, hogy az udvar most már igyekszik korlátozni a királynő külföldi utazásainak számát.

II. Erzsébet, aki 62 éve ül az Egyesült Királyság trónján, e több mint hat évtized alatt összesen 261 hivatalos külföldi látogatást tett.

Az udvar tagadja lemondással kapcsolatos híreket, rövid közleményben tudatták, hogy Erzsébet egyelőre nem kíván visszavonulni.

 

A fogadóirodáknál természetesen már a királynő utódjára is lehet fogadni, legidősebb fiára, Károly hercegre jelenleg 1.29-es, idősebb unokájára Vilmos hercegre pedig 3.50-es szorzóval.

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,