A bet365 is röhög a magyar blokkoláson

2014-09-18
Tegnap a NAV ismét „lecsapott” a magyar sportfogadók körében legnépszerűbb fogadóiroda alternatív oldalára, az allsport365.com-ra, és felvette a blokkolandók listájára. Sajnos (szerencsére?) csak félmunkát végzett, bőven van még kiskapu!

 

A bet365 fogadói tábora igen népes Magyarországon.  Egy 2013-as, általunk végzett felmérésben a legtöbb játékos ezt az irodát látná majd szívesen a magyar távszerencsejáték liszenszet igénylők sorában, ezen játszott és játszik a mai napig. 

 

Az egyik ok, amiért a bet365 igen népszerű nálunk, az az elmúlt években (már jórészt illegálisan) folytatott reklámkampány, a cég ugyanis nem sajnálta a milliókat a vezető hírportálokon layer-ként való reklámozásra. A reklám persze csak a játékosok megszerzésére jó, megtartásukra már más eszközöket használ az oldal, de a jelek szerint ezt is jól csinálja.

 

A játékosok számára felmérésünk szerint a legfőbb szempont, hogy a legjobb oddsot kínálja az oldal az adott sporteseményre, ezután szorosan a játékos biztonsága, a jogorvoslat lehetősége, és a fogadások sokszínűsége következik. A legizgalmasabb fogadási forma, az élő fogadási  kínálat is sokat nyom a latban, fontos, hogy legyen miből válogatni. A sok lelkes sportfogadó valószínűleg ezért marad hű kedvenc irodájához még a NAV blokkolási hadjáratának kereszttüzében is.

 

Az már tavaly világos volt, hogy a magyar játékosok ragaszkodnak majd kedvenc oldalukhoz, és a blokkolás ellenére maradnak nála. Ez már a Tippmixpro elindulása előtti felmérésből kitetszett, sokan már akkor tervezték a kiskapuk megjátszását.

 

A nem legális irodák blokkolása esetén a 42 válaszadóból 32 nem elégedne meg kizárólag a Szerencsejáték Zrt. oldalával, ki szeretné kerülni a blokkolást, egy része már tudja is, hogy hogyan, vagy hallott rá ötleteket, tehát meg fogja próbálni.  Valaki egyszerűen csak abban bízik, hogy a törvényalkotók nem értenek hozzá, így a blokkolás könnyen kikerülhető lesz.”

 

Akkori válaszadóink a jövőbe láttak. A blokkolást tényleg gyerekjáték kikerülni, a szolgáltatóknak elég IP címet váltaniuk, vagy átpakolniuk a tartalmat egy másik URL alá. A bet365 esetében így jött létre az allsport365.com, melyet közigazgatási eljárás keretében a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya újból megvizsgált, és tegnap ki is tették a hirdetményt arról, hogy 15 nap múlva felkerül a blokkolási listára.

 

Nem kell azonban csüggedniük azoknak, akik ezen keresztül érték el eddig az oldalt, van még ugyanis pár alternatív oldala a bet365-nek, pár perces kereséssel rá lehet bukkanni, ahogy az összes többi blokkolt szolgáltató oldalára is.

 

A blokkolási csiki-csuki tehát tovább folytatódik, és sajnos nem is látni még a folyamat végét. Azt ugyanis még csak bennfentesek tudják, hogy az Szjtv. módosítás végrehajtási rendeletének várhatóan az év végén történő elfogadása után hogyan lesz felosztva a piac. Vajon egy újabb kormányközeli „megbízható” szerencsejáték szervező kapja-e az üzemeltetés jogát (és esetleg vele szerződnek a szolgáltatók), vagy szabályos koncessziós pályázat kiírására kerül majd sor? A jövő titka.

 

Annyi biztos, hogy a NAV-nak addig rengeteg dolga lesz. Nem csak a frissen blokkolandó URL-ek felkutatásával, hanem a közben lejáró blokkolások meghosszabbításával is, hiszen első körben a blokkolás csak 90 napig tart, és ez a július elején blokkoltak esetében nemsokára lejár. :)

 

Címkék: sportfogadás,