A kaszinó- és nyerőgép piac újraosztásáról

2013-11-26
A médiában a közelmúltban megjelent, sok zavaros információ után legyünk egy kicsit szakmaiak...

 

A pénznyerő gépek betiltása eredményeképpen kiesett úgy évi 30 milliárd forint állami bevétel, és megnyílt a pénzkereset egy új lehetősége az alvilág előtt. Köztudott: ha van kereslet, amit legálisan nem lehet kielégíteni, akkor azt illegálisan fogják megoldani. 

Ezzel a helyzettel a szabályozó hatóságnak kezdenie kellett valamit.

A jelen jogi helyzetben a legcélszerűbb a vidéki kaszinók engedélyezése  lett volna. Bár ezek a vidéki kaszinók lényegileg az első kategóriájú pénznyerő termek helyébe léptek volna - a saját területükön monopol pozícióban -, de ez mégsem volt ilyen egyszerű. Egy kaszinó létesítése és üzemeltetése ugyanis drága. A játékadó mértéke még kezelhető, de a koncessziós díj léte már nehezebb ügy, hiszen évi minimum 50 millió forintos fix kiadást jelent. A beruházási lelkesedést hűtik az ezen a piacon a vállalkozókkal szemben elkövetett  szabályozási merényletek, és az, hogy kiszámíthatatlan, hogy az adózási feltételek változtatásával az állam mikor teszi tönkre az esetlegesen sikeresen felépített vállalkozásokat.

 

Az állami reakció kétirányú volt. 

A kaszinóüzemeltetés esetén tartalmilag - formailag nem - megszüntették a koncessziós díjat. Ez a jövőbeni üzemeltetőkön kívül kedvezően érinti a Szerencsejáték Zrt érdekeltségeit (de ez nagyjából mindegy is, hiszen a Szerencsejáték Zrt-től, mint állami vállalattól az ottmaradó pénz bármikor elvonható osztalékként), és ajándék Andy Vajnának is, aki mint tudjuk Rogán Antal barátja, és aki a nyerőgép piac megszüntetésének is az egyetlen privát haszonélvezője volt. A koncessziós díj kiiktatásával a jövőbeni vidéki kaszinók üzleti tervei megalapozottabbá váltak. 

 

Következőnek azt kellett megoldani, hogy erre a piacra kívülálló ne férjen be. A legújabb törvénymódosítással a miniszter lényegileg szabad kezet kapott, hogy kinek ad kaszinóüzemeltetési jogot. Az egy bullshit duma, hogy ezen cégeknek dupla koncessziós díjat kell fizetniük, hiszen a valóságban egyetlen fillért sem kell, mivel az új jogszabály értelmében a koncessziós díj összege levonható a játékadóból. 

 

A koncessziót kapó cégeknek ehhez a megoldáshoz egyébként kettős érdekük fűződik. Egyrészt még formailag sem kell senkivel versenyezniük, másrészt az a tudat, hogy az összes kaszinóüzemeltető csókos, ad valami biztonságot, hogy a piac egésze a kialakult rendszerben egy darabig fennmarad. („Ha a jövőben én kevés lennék az érdekem védelméhez, a többi szereplő is cselekedni fog, mert nagyon egy cipőben járunk”). 

 

Kik lehetnek akkor a szabályozás nyertesei? 

Egyrészt Andy Vajna, a már ismert előzmények miatt is. Szóba jöhet a Szerencsejáték Zrt is, amely szerepvállalása az új szabályozás mellett már logikus lenne.

A Szerencsejáték Zrt vállalkozási kedvét az on-line sportfogadás projekt (TippmixPro) csúnya pénzügyi eredménye persze vissza fogja vetni, a központi rendszer folyamatban lévő cseréje pedig a beruházási kereteteket is megterheli. Egy ilyen beruházás megítélésére és előkészítésére a Szerencsejáték Zrt a személyi állományát tekintve sincs jelenleg felkészülve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezekben a kaszinókban való részvétel a Szerencsejáték Zrt számára lehetetlen lenne, sem azt hogy ez egyébként az ország szempontjából nem lenne kívánatos.

 

Érdekes lesz a Fideszhez kötődő korábbi nyerőgép üzemeltető vállalkozások reakciója. Egyrészt vonzó lesz számukra a lehetőség megragadása, másrészt az ő életüket is lényegileg tönkretette a korábbi szabályozásváltozás, tehát szűkében lesznek a forrásoknak, és tele lesznek gyanakvással.

 

Akkor most mi várható?

A valóságban koncessziós díj nélküli kaszinóüzemeltetés - különösen akkor, ha a nagy többség a kormánypárt barátja, és így a szabályozás barátságosságára  legalább középtávon számítani lehet - sokak fantáziáját meg fogja mozgatni. A szabályozáson Vajna már nyert úgy évi 600 millió forintot, és ha új kaszinókat is létesít – ami egyáltalán nem szükségszerű - ez számára még jobb üzlet lesz. A Szerencsejáték Zrt eredménye az új szabályozással javul - legalábbis papíron. A Szerencsejáték Zrt részt vállalhat az új kaszinók létesítésében, de – mint láttuk - nem egyértelmű, hogy a cég mostani helyzetében mekkora a vállalkozó kedv a cég vezetésében. 

 

Rendben lévőnek látjuk tehát, hogy a vidéki kaszinók tekintetében a kormány enyhíteni szeretne a terheken, azonban a koncessziós díj teljes eltörlését nem látjuk indokoltnak, hiszen Andy Vajna pont nincs rászorulva erre az évi 600 millióra. A budapesti kaszinók eddig is el tudták viselni a koncessziós díj terhét, és ez valószínűleg a jövőben sem lesz másként. 

Az eltörlés helyett sokkal tisztább helyzetet teremtene, ha a koncessziós pályázatokat ajánlattétellel kérnék be, és az kapná meg egy adott helyen a kaszinó üzemeltetési jogát, aki a legmagasabb koncessziós díjat vállalja. Ezzel a versenyhelyzet megmaradhatna, és - bár az előzőekben említettek miatt nem valószínű, hogy épeszű, nem kormánypárt-közeli vállalkozó bele merne vágni egy ilyen projektbe - legalább az elméleti lehetőség meglenne egy jogállamhoz méltó piac kialakítására.