A Tetris lehet a gyógymód a szerencsejáték függőségre?

2016-01-04
Egy új tanulmány szerint a Tetris játék mindenféle szenvedélybetegség kezelésében komoly szerepet kaphat a jövőben.

 

Bárki, aki valaha is tetriszezett azóta, hogy az 1980-as évek közepén megjelent a játék, tudja, hogy mennyire addiktív lehet annak végtelenül egyszerű felülete. Ezért ironikus az, hogy egy új orvosi tanulmány szerint a Tetris szerepet játszhat más függő viselkedések megfékezésében.

 

A brit University of Plymouth és az ausztrál Queensland University of Technology kutatói által megjelentetett tanulmány szerint már csupán pár percnyi tetriszezés is jelentősen csökkenti a különböző tiltott gyümölcsök iránti sóvárgást.

 

A vizsgálatban 24 nő és 7 férfi vett részt a 18-27 éves korosztályból. A résztvevőket két csoportra osztották, mindkét csoport naponta hét szöveges üzenetet kapott, melyben olyan dolgokról kérdezték őket, mellyel kapcsolatban korábban úgy nyilatkoztak, hogy sóvárognak utána – például étel, kávé, cigaretta, alkohol, szex, videojáték, szerencsejáték. 

 

A résztvevőket arról kérdezték, hogy engedtek-e a csábításnak, és hogy jelenleg sóvárognak-e valami után (1-100-as skálán kellett megjelölniük ennek mértékét). A szöveges üzenet megválaszolásán kívül az egyik csoportot arra kérték, hogy három percig játszanak Tetrist, aztán ismét válaszoljanak ugyanarra a kérdésre.

 

Ez a csoport a tetriszezés után 56-70 százalékos sóvárgás-csökkenésről számolt be. Ez a hatás mindegyik fajta függőség esetén működött, és állandó volt az egy hétig tartó vizsgálat során, annak ellenére, hogy a résztvevők átlagosan 40-szer tetriszeztek. John May, az University of Plymouth professzora ez utóbbit óriási jelentőségűnek tulajdonítja, mert azt jelenti, hogy ez a „terápia” nem függ attól, hogy az újdonság vagy szokatlan cselekvés-e a játék.

 

Egy másik plymouth-i kutató, Prof. Jackie Andrade elmondta, hogy az elmélet az volt, hogy ez a „Tetris hatás” azért működik, mert a sóvárgás „alapja az, hogy az illető elképzeli, hogy éppen átéli az adott anyag fogyasztását vagy egy adott cselekvést.”  A Tetris által nyújtott vizuális stimuláció „erősen lefoglalja azt az agyi folyamatot, mely egy adott anyag vagy cselekvés iránti sóvárgást táplálja; nehéz ugyanis valamit élénken elképzelni, miközben valaki éppen tetriszezik.”

 

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek, de komoly reményeket táplálnak azzal kapcsolatban, hogy a Tetrishez hasonló játékok valóban részévé válhat a szenvedélybetegek leszoktató terápiájának. 

 
Címkék: játékfüggőség,