A Szerencsejáték Zrt helyreigazítási kérelme

2012-07-18
A Szerencsejáték Zrt helyreigazítási kérést juttatott el szerkesztőségünkbe a 2012. július 11-én "Az olimpiára sem indul el a Szerencsejáték Zrt. új online sportfogadási oldala" címmel megjelent cikkünkkel kapcsolatban.

 

1. „Már javában zajlott a foci Európa-bajnokság, amikor a humán osztály kiértesítette a meghirdetett új pozciókra jelentkezőket, ebből következőleg a dolgozói csapat összetétele is csak ekkorra vált véglegessé.” 

Helyreigazítás: A Szerencsejáték Zrt. új fogadási oldalának indulásához a megfelelő szakmai kompetencia rendelkezésre állt. A projekt indulását az új munkatársak alkalmazása nem befolyásolta.  

 

2. „a sportfogadási projekt korábbi fázisaiban is előfordultak csúszások”

Helyreigazítás: A projekt indulása a szerződés aláírására datálódik. Egyetlen csúszás volt a projektben, amit a Labdarúgó Eb indulásakor, 2012. június 8-án közleményben tudattunk a fogadókkal és a sajtóval. 

 

3. „A fejlesztés 650 millió forintjába kerül a Szerencsejáték Zrt.-nek, igaz, ebben benne van öt éven át a rendszer IT-támogatása is a GTECH-G2 részéről."

Helyreigazítás: A GTECH-G2-val kötött szerződés ára a rendszer 6 éves támogatását tartalmazza.  

 

4. „mivel az egész projektet állami pénzből finanszírozzák, így végső soron az adózók fizetik meg ennek is az árát” 

Helyreigazítás: A Szerencsejáték Zrt. új fogadási oldalának fejlesztése egy befektetés. Felelősen és eredményesen működő állami vállalatként célunk a befektetés minél eredményesebb, és minél rövidebb idő alatt történő megtérülése, melyből természetesen közvetlen módon az állam, közvetett módon pedig a játékosok is részesülnek. 

 

5. „nem ártana arra is hangsúlyt fektetnie a magyar állami szerencsejáték-szervező társaságnak, hogy az országgyűlési képviselőkkel megértessék: kedvezőbb adókörnyezetbe kell hozni a magyar szervezésű bukmékeri sportfogadási játékot. Csökkenteni kellene a minden fogadási bevétel után fizetendő bruttó 2 százalékos helyi iparűzési adót és a játékadót is. Amíg ugyanis ezek nem történnek meg, a külföldi irodák garantáltan jobb oddsokat tudnak adni, így pedig szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás visszacsábítani a magyar játékosokat, valamint teljesíteni az eredetileg megfogalmazott célt, vagyis két és fél év alatt megtérülővé tenni a beruházást.”

Helyreigazítás: A Szerencsejáték Zrt. nem törvényhozó; állami, engedéllyel rendelkező játékszervezőként feladatunk a törvényi előírások maradéktalan betartása. 

  

Egyúttal utalnánk a Fortunaweb.hu egy korábbi írására, mely épp azt igazolja, hogy a Tippmix a jelenlegi környezetben is képes felvenni a versenyt a külföldi székhelyű szolgáltatók által kínált odds-okkal: 

A cikk szerint 5 iroda közül a vizsgált 31 Eb meccs során a Tippmix 16 esetben a legjobb odds-ot, vagy más szervezőnél jobb odds-ot adott. 

Pl. a Görögország-Csehország mérkőzésen a Tippmixen Csehországra 2,35-ös odds-szal lehetett fogadni, ami a legjobb volt a vizsgált irodák közül. 

A Tippmix sok esetben a legjobb odds-ot adja. Magyar eseményeket illetően a sportfogadási piac egyenesen a Tippmix odds-ait várja, és csak az SzZrt. ajánlatát követően adnak odds-okat, nem egyszer ugyanazt, amit Társaságunk. 

Ezen kívül – bár természetesen a Szerencsejáték Zrt. célja az új fogadási oldal mielőbbi indítása – Társaságunk 2006 óta kínál legális online sportfogadást, és játékosainak az új oldal indításáig is biztosítja ezt a lehetőséget. A jelenleg elérhető szolgáltatás eredményei pedig rekordot döntöttek az idei évben. 

(Mint azt korábban küldött – szintén mellékelt – tájékoztatásunkban is írtuk: „A Tippmix játékunk iránti érdeklődés az Európa-bajnokság ideje alatt rekordokat döntött. 

Az Eb-t megelőző héten a fogadók összesen 652 millió forint értékű tétet fizettek be, az Eb első hetén ez az adat 45 százalékkal közel 946 millióra emelkedett. 

Később a feltett tétösszeg további 57 százalékkal nőtt, így a 24. hét 1 milliárd 482 milliós forgalma a szokványosnak több mint kétszerese volt. 

Ezután némi – 15 százalékos – csökkenést regisztrálhattunk, mert a 25. héten már kevesebb csapat volt érdekelt az Eb-n, így kevesebb mérkőzésére lehetett fogadni, ám a döntő hetén így is egymilliárd forint feletti összeggel fogadtak a játékosok.”) 

 

Engedje meg továbbá, hogy a cikkben szereplő következő állításhoz az alábbiakat fűzzük hozzá: 

„eleve furcsa, hogy ha csakis a beszállító a felelős a csúszásért, akkor a Szerencsejáték Zrt.-nek mi tárgyalnivalója van még a GTECH-G2-val például a kötbérről. Az ilyen esetben ugyanis nem lenne más teendője, mint érvényesítenie a szerződésben leírtakat. Amennyiben valamilyen jogának érvényesítéséről ellenszolgáltatás nélkül lemond, vagy pedig nem érvényesít egy olyan követelést, ami jár neki, az – állami tulajdonú vállalatról lévén szó – akár a hanyag kezelés lehetőségét is felvetheti.” 

A hanyag kezelés fel sem merülhet. Az üzleti tárgyalások nem jelentenek jogról való lemondást.