A Pokerstars és Betfair is folyamodik bolgár liszenszért

2014-01-29
A döntés azután született, hogy Bulgária decemberben enyhítette adóztatási terveit.

 

A két cég a Máltai liszenszű Eurofootball-lal együtt hivatalosan is kifejezte érdeklődését aziránt, hogy bolgár online szerencsejáték liszenszet kapjon. Az Eurofootball már meg is kapta az engedélyt, hogy létrehozza az Eurofootball Bulgária oldalát, a másik két jelentkező beadványát még vizsgálják.

 

Bulgária kormánya decemberben hozta meg döntését, miszerint a minden céget elriasztó, forgalom után számítandó 15%-os adó helyett a tiszta játékbevételből számított 20%-os adót fogja alkalmazni az országban. Ez igen nagy különbség tekintve azt, hogy akár sportfogadásnál, akár online slotnál igen magas a visszafizetési arány. A régi terv alapján 90%-os visszafizetési arányt feltételezve 100 euró forgalomból 90-et visszafizet a cég a játékosainak, és az ő 10 euró nyereségéből kellett volna a régi elképzelés szerint 15-öt befizetni az államnak. A mostani variáció szerint (ami egyébként megegyezik a magyar távszerencsejáték játékadó tervével) csak a 10 euró nyereségből kell 2 euró adót befizetni.

 

A Pokerstars és Bulgária kapcsolata nem felhőtlen. 6 hónappal ezelőtt a szolgáltató felkerült Bulgária feketelistájára, tehát az oldalt elérhetetlenné tették a bolgár játékosok számára épp azután, hogy több szézan befizették az egyik online pókertorna neveési díját. Az igen hosszú lista egyébként a napokban is bővült, a Gibraltári liszenszű 32Red és az olasz BetFlag került fel rá. Levették azonban a francia Winamax-ot, miután az "abbahagyta a törvénysértést".

 

Bulgária egyébként arra számít, hogy nyüzsögni fognak az online szolgáltatók a bolgár szerencsejáték piacon, mivel az angol eCOGRA nevű céget akkreditálta arra a feladatra, hogy a liszenszért jelentkezők szoftverét és informatikai rendszerét biztonsági szempontból tesztelje.

 

A legális online szerencsejáték beindulásáig azonban Bulgária vasszigorral csap le nem csak az online, de az élő kaszinókra is, mint ahogy tette múlt héten a várnai Grand Hotel Dimyat szállodában, ahol főként török és izraeli vendégek időznek szívesen.