A Neteller visszatér az amerikai piacra

2014-03-10
Az online fizetés világának egykori királya, a Neteller a hírek szerint visszatér az Egyesült Államok piacára.

 

Az Optimal Payments - az internetes pénztárca mögött álló vállalat - bejelentette, hogy megállapodást kötött egy "szövetségi szinten biztosított amerikai pénzintézettel", arról, hogy a Neteller és Net+ kártyák ismét elérhetőek legyenek az amerikai online szerencsejátékosok számára – most először azóta, hogy a cég az amerikai online szerencsejáték törvény (UIGEA) életbe lépését követően visszavonulót volt kénytelen fújni.

 

Egykoron a Neteller egyet jelentett az online szerencsejátékkal2005-ben ez a vállalat dolgozta fel a globális online szerencsejátékipar tranzakcióinak 80 százalékát, mely a cég bevételeinek 95 százalékát jelentette. Az UIGEA életbelépését követően azonban - mivel a jogszabály illegálissá nyilvánította az online szerencsejáték tranzakciók teljesítését - a Netellernek teljes mértékben ki kellett vonulnia az Egyesült Államok piacáról.  Vitás lépés volt: a cég ügyfeleinek pénzét közel 12 hónapra befagyasztották. 

 

Mivel azonban az online szerencsejátékok szabályozása lassan egész Amerikán végigvonul, az Optimal Payments most egyértelműen úgy érzi, hogy megérett az idő a visszatérésre. Egyelőre nem ismert, hogy folytatnak-e már tárgyalásokat valamelyik konkrét online kaszinóval vagy pókerteremmel, de az biztos, hogy NBX Merchant Services néven már engedélyt kaptak New Jerseyben. 

 

A hírt bizonyára örömmel fogadják az olyan újonnan liberalizálódott államok játékosai, mint például pont New Jersey, ahol a hírek szerint nem mindig zökkenőmentesek a tranzakciók, és a Visa kártyák 35, a MasterCard-ok 50, az American Express kártyák 100 százalékát visszautasítja a rendszer. New Jerseyben jelenleg a Skrill  - korábban Moneybookers – az egyetlen használható e-pénztárca, mely a BorgataPoker.com-on és a NJ.PartyPoker.com-on használható. 

 

Az UIGEA előtt a Neteller volt az online szerencsejátékosok - különösen a pókeresek - elsőszámú választása a szinte azonnali tranzakcióknak köszönhetően, mely lehetővé tette, hogy a játékosok könnyedén mozgassanak pénzeket a számláik között. 

 

A Neteller egyébként úgy működik, mint a PayPal - közvetítőként áll a kereskedő és az ügyfél között - és az ügyfél bankszámlájához vagy hitelkártyájához kapcsolódik. Ez a megoldás egy extra biztonsági réteget nyújt: ha netán feltörnék az online kaszinó adatbázisát (ami nemrégiben például meg is történt a földi kaszinókat üzemeltető Las Vegas Sands Corp. esetében), a hekkerek csak az ügyfelek e-pénztárca számlaszámaihoz juthatna hozzá, nem pedig a hitelkártya adataihoz közvetlenül. 

A Neteller rendelkezik a pénzügyi szektor magatartási normáinak betartatására hivatott Financial Conduct Authority (FCA) engedélyével, és az ügyfelek egyenlegének több, mint 100 százalékát vagyonkezelői számlákon tartja. Ez azt jelenti, hogy a vállalat még abban az esetben is rendelkezne elég fedezettel, ha mindenki egyszerre határozna úgy, hogy kiveszi a pénzét. 

 

A Neteller és a PayPal nagyjából egyidőben alakult - 1999-ben - de míg a PayPal (melyet 2002-ben megvásárolt az eBay) úgy döntött, hogy távol marad az akkor még szürkének számító amerikai online szerencsejáték piactól, a Neteller bevállalta azt. Annak ellenére, hogy néhány államban már legális az online szerencsejáték, a PayPal még most sem teljesít ilyen tranzakciókat, és érdekes lesz látni, hogy a jövőben változtat-e ezen a hozzáállásán, ahogy egyre több állam dönt a szabályozás mellett. 

Addig is a Neteller – mely az online szerencsejátéknak köszönheti létét – úgy tűnik ismét uralkodó lehet az amerikai internetes szerencsejáték piacon.