A Német Nagydíjra módosít a robbanós gumikon a Pirelli

2013-07-02
Sajtóértesülés szerint a hétvégi Német Nagydíjra átdolgozza az abroncsokat a Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli.

 

A The Telegraph című brit napilap kedden arról írt, hogy az olasz cég a gumi belső falán kevlárra cseréli az eddigi acélszalagot. Ezt a módosítást a Pirelli már nagyjából egy hónappal ezelőtt, a Kanadai Nagydíjat megelőzően is elvégezte, akkor azonban a csapatok nem tudtak megegyezni egymással a megváltoztatott gumik használatáról, a Ferrari, a Lotus és a Force India ugyanis nem akarta ezeket feltenni az autóira.

 

A múlt vasárnapi Brit Nagydíjon történt négy bal hátsó és egy bal első defekt nyomán aztán a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, az átdolgozott gumikat akkor is használhatják az istállók, ha ebbe nem mindegyik egyezik bele.

 

A módosítás hátterében az áll, hogy az acélszalag könnyebben és jobban melegszik fel, mint a kevlár, ez a hőmennyiség aztán átterjed a futófelületre, ezért a gumi a túlmelegedés miatt szétfoszlik vagy szétrobban. Azt ugyanakkor még mindig nem lehet tudni, hogy Silverstone-ban ez a jelenség okozta-e a defekteket. A Pirelli hétfő óta vizsgálja a lehetséges okokat, szerdán pedig a Német Nagydíj helyszínén, a Nürburgringen tárgyal az ügyben. A versenyzők nem zárták ki azt sem, hogy bojkottálják a világbajnoki futamot, ha addig nem történik változás a gumiproblémákkal kapcsolatban.

 

A vasárnapi német futam után három héttel Magyarországra látogat a Forma-1 mezőnye.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: autóverseny, forma1,