A NAV szerint megbízható az ellenőrzés a kaszinókban

2015-04-23
Régóta divatos téma; csalnak vagy nem csalnak a nyerőgépek üzemeltetői? Korábban igen szigorú ellenőrzés alatt voltak a gépek, mégis a gyanú árnyéka lengte őket körül, most úgy tűnik, jobban bízik a NAV a kaszinósokban.

 

A héten attól a vg.hu által készített becsléstől volt hangos a sajtó, miszerint Andy Vajna évi 15 milliárd forintos bevételhez fog jutni kaszinóival, többek között a Szerencsejáték Zrt.-től átvett, jól felfuttatott Tropicana-val. Szerkesztőségünk szerint ez egy igen óvatos becslés, hiszen csak a Tropicana Kaszinó 2013-ban elért nyeresége volt 7,2 milliárd. A 2014-es adatok még nem ismertek, de könnyen lehet, hogy a profit a múlt évben még tovább emelkedett. 

 

Ezzel egyidőben jöttek a találgatások, hogy a nyerőgépek bevételei után vajon milyen módon adózik a filmipari kormánybiztos. Találgatások születtek arra vonatkozóan, hogy mi alapján állapítják meg a játékadót, ami kaszinó esetében a tiszta játékbevétel 30%-a, de a gépek után nem kell fizetni a kocsmai nyerőgépes időkben egységenként kirótt több százezer forint alapdíjat.

 

Tegnap a NAV fellebbentette a fátylat a 168 óra kérdésére: A hivatal szerint jelenleg integrált ellenőrző készülék és szerveralapú üzemelés nélkül is megfelelően ellenőrizhetők a pénznyerő automaták a játékkaszinókban:

 

- A NAV helyszíni ellenőrzést tarthat és rendelkezésére áll a video-kontroll, illetőleg - a korábbi videofelvételek kötelező megőrzése miatt - a korábbi események felvételei is.

- Általános szabály, hogy minden egyes forgalmi adatot bizonylatnak kell alátámasztania, amelyeket szükség esetén a NAV rendelkezésére kell bocsátani.

- A kaszinók havonta beszámolnak a pénznyerő automaták tiszta játékbevételéről, a tétként feltett összeg és a kifizetett nyeremény mértékéről.

- A pénznyerő automatákon különböző számlálók vannak, amelyek forgalmi adatai összevethetők a bevétellel, amit tételes leszámolással állapítanak meg.

- Jelenleg valamennyi kaszinó 0-24 óráig tartó folyamatos video-kontroll mellett működik, a pénznyerő automaták működtetése és bevételük leszámolása csak több alkalmazott együttes jelenlétében végezhető.

- A pénznyerő automaták a MKEH által hitelesített eszközök, a hitelesítés megtörténtét a NAV is folyamatosan ellenőrzi.

 

Szerkesztőségünket nem feltétlenül győzték meg a fenti érvek, hiszen a régebben kocsmákban és játéktermekben felállított automatákban sokkal bonyolultabb, hozzáférhetetlenebb, ún. integrált ellenőrző készülékek (IEK) voltak, mégis folyamatosan azzal gyanúsították az üzemeltetőket, hogy csalnak. Most vajon a bűvös „megbízható szerencsejáték szervező” minősítés miatt lazítottak a gyeplőn, vagy tényleg 24 órában ott ülnek a monitorok előtt, és figyelik mind a 824 darab gépet, hogy nem matat-e valaki körülöttük?

A választ olvasóinkra bízzuk.