A Morgan Stanley szkeptikus az amerikai online szerencsejáték-piaccal kapcsolatban

2014-04-02
A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatója a napokban igencsak rontott az amerikai szerencsejáték piac méretével és növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzésein.

 

Mielőtt a kormány le nem sújtott a tengerentúli szolgáltatókra, az online szerencsejáték meglehetősen nagy üzlet volt az Egyesült Államokban. Most, amint a szabályozás, ha lassan is, de  államról államra halad, bizonyára még nagyobb lehet - gondolhatnánk. Néhány elemző azonban most azt állítja, nem is olyan nagy ez a piac, mint ahogyan azt korábban gondolták. 

A Morgan Stanley például  30 százalékkal csökkentette a következő három évre vonatkozó korábbi előrejelzését. A Wall Street-i cég korábban úgy becsülte, hogy 2017-re a piac nagysága elérheti az 5 milliárd dollárt, mostani előrejelzésük azonban arra az évre már csak 3,5 milliárd dollárt prognosztizál.

 

A változás azután következett be, miután elkezdtek megjelenni az első adatok a már szabályozott online szerencsejáték piaccal rendelkező államokból. A visszafogottabb várakozás nagyrészt a technikai problémáknak köszönhető, melyek komolyabbak voltak annál, mint amire előzetesen számítottak. 

Voltak, illetve vannak gondok például azzal a geolokációs technológiával, mely azt biztosítaná, hogy csak az adott állam területén tartózkodó játékosok léphessenek be az oldalra. New Jerseyben emiatt a határ közelében élő játékosok nem tudtak bejelentkezni a liszensszel rendelkező oldalakra.

A fizetési szolgáltatókkal is problémák akadtak, mivel néhány bank nem engedélyezi ügyfeleinek, hogy online  szerencsejáték oldalakon használja kártyáját - még akkor sem, ha az szabályozott piacon működik. 

 

A Morgan Stanley a New Jersey online piacának első teljes évére vonatkozó bevételi előrejelzését is módosította: míg korában úgy gondolták, hogy az online kaszinókból 541 millió dollár bevétel származik majd, mostanra ennek kevesebb, mint felét, csak 203 millió dollárt jósolnak. Ezzel párhuzamosan a növekedés becsült ütemét is módosították: az évi 20-ról 10 százalékra.

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet is a héten adott ki előrejelzést New Jersey online szerencsejáték piacával kapcsolatban, ők továbbra is 200 millió dollár bevételt prognosztizálnak erre az évre.

 

A Morgan Stanley és a Fitch egyetért abban, hogy Kalifornia az az állam, mely a legnagyobb valószínűséggel még idén szabályozza online szerencsejáték piacát. A Morgan Stanely szerint Illinois is nagy eséllyel keresztülviszi a szabályozást még az idén, a Fitch értesülései szerint pedig Pennsylvania is komolyan fontolgatja az internetes szerencsejátékok legalizálását.

A Morgan Stanley szerint több olyan állam, melyről mostanában az a hír járja, hogy fontolgatja a szabályozást, idén nem fog tudni zöld ágra vergődni, így véleménye szerint Colorado, Louisiana, Massachusetts és Ohio polgárai még idén sem vehetik birtokba a helyi engedéllyel rendelkező online kaszinókat. 

 

2007-re vonatkozó csökkentett előrejelzése ellenére a Morgan Stanley szakértői azt állítják, hogy az online szerencsejáték hosszútávon biztos befektetésnek számít Amerikában.