A Megamillions nyertese 12 napig nem is tudta, hogy nyert

2014-01-04
Aztán első dolga volt, hogy tudatta főnökével; sem aznap, sem másnap, sőt soha többet nem megy be dolgozni.


Steve Tran az Észak-Kaliforniai Sacramentóból ugyanúgy végignézte a tudósításokat a Megamillions 648 milliós jackpotjának két nyerteséről, mint sok más amerikai, sőt ugyanúgy irigykedett is rá, és elkönyvelte, hogy milyen szerencsés lehet az az ember, aki San José-ban, 200 kilométerre tőle magáénak tudhatta az egyik nyertes szelvényt. A nyeremény másik felét ugyanis már a húzás utáni nap felvette egy Ira Curry nevű Georgia-i hölgy.

A húzás december 17-én történt, a sajtó egy ideig találgatott, hogy a másik nyertes vajon milyen okból vár a nyeremény felvételére, aztán az ünnepek beköszöntével többet nem lehetett hallani a dologról. A karácsony előtti rohanós időszakban Tran, aki teherautó sofőrként dolgozott, sokfelé megfordult, az ünnepek alatt pedig elutazott kikapcsolódni családjával együtt. Vasárnap (29-én) tértek haza, majd hétfőre virradóan hajnali háromkor belehasított a felismerés: egyik körútja alkalmával járt San Jose-ban, és mivel jártában-keltében rendszeresen vásárolt lottót, nekiállt leellenőrizni a fiókjában lapuló szelvényeket. Nem sokkal később egy 324 millió dollárt érő felfedezést tett; a nyertes szelvény ott lapult a fiókjában egész idő alatt!


Legelső dolga volt, hogy a főnöke számát tárcsázta, és hangüzenetet hagyott: "Bocs, Főnök, de nyertem a lottón, nem megyek ma be dolgozni, se holnap, sem soha többé."

A lottótársaság szerint Tran nem vállalta a sajtókonferenciát, és csupán nevének, és körülbelüli lakóhelyének közléséhez járult hozzá. Annyit árultak még el, hogy nem a 30 éves életjáradék kifizetését választotta, hanem egy összegen kívánja felvenni a nyereméynét, ami 173,8 millió, de a szövetségi adó után "csak" 130.3 milllió kerül a bankszámájára (28,5 milliárd forint). Arról sem sokat tudunk, hogy mire fogja költeni a pénzt, annyi biztos csak, hogy dolgozni nem, tehát feltehetőleg utazgatni fog.