A Leicesteré lesz a legnagyobb nyereményszorzó a foci történetében?

2016-04-01
Ha a Leicester City megőrzi első helyét az angol Premier League-ben, 5000-szeres pénzt lesznek kénytelenek kifizetni a fogadóirodák a korai fogadóknak, és megdől az a rekord, melyet még a híres-nevezetes magyar-angol 6-3-ra kifizetett 500-szoros odds tartott!

 

Az idei szezonban mindenki meglepetésére a Leicester City dominálja az angol Premier Ligát. A Rókák jelenleg - hét mérkőzéssel a szezon vége előtt - öt ponttal vezetnek a Tottenham előtt, és ha továbbra is a tabella élén maradnak, a labdarúgás történelmének leghosszabb oddsszát éri majd menetelésük.

 

A szezon kezdetén ugyanis az elvakult rajongók még 5000-1-hez nyereményszorzóval fogadhattak kedvenceikre. Ahogy a BBC nemrégiben rámutatott, ez ugyanaz az odds, amivel az fogadható némely irodánál, hogy Elvis idén végre tényleg megjelenik valahol épen és egészségesen.

 

 

Azok számára, akik nem kísérik figyelemmel az angol Premier League eseményeit: a tavalyi évben a Leicester – miután egy évtizedes kihagyás után ismét feltornázta magát az első osztályba – csak botladozott a focivilág milliódolláros szupersztárjai között, és nagyon úgy tűnt, hogy ismét búcsúzniuk kell a legjobbak táborából. Aztán a szezon vége felé sikerült pár győzelmet aratniuk, így megúszták a kiesést, de nagyjából mindenki arra számított, hogy idén tovább folytatódik ramaty szereplésük. Ehelyett azonban már a szezon elején kilőttek, mint egy rakéta, és azóta sem tudja őket senki megállítani.

 

A Leicester szokásos kezdő 11-ének összköltsége körülbelül 30 millió dollár, ami kevesebb, mint fele annak, mint amit a Manchester City fizetett egyetlen játékosáért. Kevin de Bruyne ugyanis 76 millió dollárért került a Cityhez a Wolfsburgtól.  Ezzel szemben a Leicester sztárja, Riyad Mahrez csupán 796.900 dollárjába került a csapatnak; legnagyobb gólszórójuk, Jamie Vardy - aki három éve még amatőrként játszott – is csupán 1,3 millióba fájt.

 

Riyad Mahrez

 

A legnagyobb nyereményszorzók

 

Az egyetlen meccs eredményére valaha kifizetett legnagyobb nyereményszorzó 500-1 volt, melyet az USA-Anglia 1951-es (1:0), és a Magyarország-Anglia 1953-as (6:3) mérkőzés után fizettek ki. Egyik sem most volt…

 

Azóta a fogadóirodák már megtanultak egy-két dolgot az egy-egy meccs végeredményét befolyásoló szórásról. De ha megnézzük az esélyeket meghazudtoló outsider győzelmeket a közelmúlt sporteseményei kapcsán, meg sem közelítik az 5000-1-et.

 

Labdarúgásban ott volt, mikor 2004-ben Görögország megnyerte az Eb-t (150-1); teniszben mikor Goran Ivanisevic megnyerte a 2001-es Wimbledont (150-1); vagy golfban Ben Curtis Open Championship győzelme 2003-ban (500-1).

 

Ennél jobban igazából csak Frankie Dettori zsoké izzasztotta meg a bukikat, mikor 1996-ban egyetlen napon hét győzelmet aratott az Ascoton – ami 25.095-1 nyereményszorzót ért! Ez az eseménysorozat olyan szinten hihetetlen volt, hogy egy bukméker egyenesen „Armageddonként” emlegette, mely a számítások szerint úgy 45 millió dollárjába került az iparágnak.

 

Előrehozott kifizetés vs Kötélidegzet

 

Igazából a fogadóirodák most valószínűleg nem is nagyon fognak beleizzadni a Leicester esetleges sikerébe, hiszen a pár lelkes Leicester-hívő fogadónak kifizetendő vagyonokat kompenzálni fogja a favoritokra befizetett több százezer vesztő tét. 

 

A Leicestert támogató fogadók számára izgalmas most inkább a helyzet, hogy vajon vegyék fel pénzüket most, vagy várják meg a végkimenetelt. Alex Donohue, a brit Ladbrokes fogadóiroda szóvivője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy eddig 23 olyan játékosuk volt, aki korai kifizetést kért. „Az 5000-1-en fogadó játékosok körülbelül fele vette már fel a pénzt, a többieknek még van idegük tovább várni.” – mondta. 

 

James Weller például még kivár az 50.000 fontos, azaz közel 20 millió forintos nyeremény reményében a 10 fontnyi tétre – ő az egyike azoknak a játékosoknak, akik visszautasították a fogadóiroda előrehozott kifizetési ajánlatát. 

 

James Weller ugyan elutasította a 25 ezer fontos ajánlatot, mások inkább a biztosat választották, hiszen még számos sérülés, eltiltás előfordulhat a szezon hátralévő részében. Így tett például egy meg nem nevezett fogadó, aki 20 fontot tett fel a Leicester Cityre 2500/1-es oddsszal, most azonban megegyezett az irodával 29.788 fontban (11 millió forintban) a potenciális 66.607 font (26 millió forint) helyett. „A játékos többször is bejött az irodába az utóbbi három-négy hétben, hogy megnézze, hogy mennyit kapna, ha most kiszállna, aztán végül egyik nap bejött, és bejelentette, hogy megbeszélte a feleségével, és felvenné a 29.788 fontot.”

 

John Pryke szintén úgy döntött, hogy túl rizikós a szezon végéig várni, és felvette a 20 fontnyi tétre most járó 29.000 fontot (11 millió forintot) a 100.000 font (39,6 millió forint) helyett.

 

Aztán ott van az a szintén meg nem nevezett férfi, aki 72 ezer fontban (28 millió forintban) egyezett ki az irodával azon negyed millió font (99 millió forint) helyett, amit a Leicester győzelme esetén zsebelhetett volna be…

 

Hogy vajon ők, vagy a Weller-féle kötélidegzetű játékosok döntenek-e jól persze csak a szezon végén derül ki, ami biztos, hogy a Leicester következő meccse április 3-án lesz a Southampton ellen, majd sorrendben a Sunderland, a West Ham, a Swansea, a Manchester United, az Everton és végül - május 15-én - a Chelsea következik.