A Költségvetési Tanács egyetért velünk

Kockázatos a tervezett 2013-as szerencsejáték-bevétel
A Költségvetési Tanács MTI-hez hétfőn eljuttatott véleményében az alábbiakat taglalja:
„A szerencsejátékok 2012. évi adójának emelése nem biztosította a tervezett bevételt a forgalom jelentős visszaesése miatt. Ezért az online szerencsejátékok megadóztatásából és a Szerencsejáték Zrt. osztalékadó-bevételének tervezett növekedéséből származó többlet is kockázatos.”

 

Ezek a két mondat már leírásra került párszor a Fortunaweb oldalain. Az elmúlt hetekben mi is épp amiatt aggódtunk, hogy honatyáink  az online szerencsejáték megadóztatását illetve az Szzrt. osztalékának 125%-os növekedését kicsit optimistán vették be a költségvetésbe, azok teljesülése nem valószínű. Viszont az első mondat (amellett, hogy igaz), kicsit mintha rossz irányból közelítené meg a kérdést.

 

Kezdjük ott, hogy a kormány 2011 szeptemberében ötszörösére emelte a pénznyerő automaták havi fix adóját, ezért az akkori 22 ezer gépből a 2012-es év kezdetére már csak pár ezer maradt. Számuk az év folyamán folyamatosan csökkent, míg el nem érkeztünk az októberi teljes betiltásig. Megritkított és betiltott gépekkel naná, hogy visszaesett a forgalom, ejnye-bejnye, buta felhasználók, miért nem tetszik már gépezni? Hiszen a Költségvetési Tanács tavaly ilyenkor jóváhagyta, hogy az idén 78,4 milliárd forintnak be kellett volna folynia az Államkasszába szerencsejáték-adóból! Örülhetnek, ha ebből 50 milliárd teljesül.

 

A két mondatot összekötő "ezért" szócskát sem értjük teljesen, hiszen azt sugallja, hogy az ha az emberek már "megcsömörlöttek" a pénznyerő automatáktól (hiszen a forgalom visszaesett), nem lesznek olyan hülyék, hogy az online szerencsejátékok vagy a lottóhoz forduljanak vigaszért. Ez a sugallt ok-okozati viszony mindenesetre nagyon sántít, hiszen a pénznyerők játékosaira igenis számíthat az online szektor. A baj csak annyi, hogy állami bevétel nem lesz belőle, mert még hiányzik hozzá egy aprócska dolog: a törvényhez tartozó Végrehajtási Rendelet, vagyis annak a részletes kidolgozása, hogy hogyan is legyen beszedve az az adó.

 

Az is megfordult a fejünkben, hogy talán azt szeretnék jelezni a Tanács tagjai ezzel a kijelentéssel, hogy ezek a papíron odaírt tízmilliárdok csak az EU és az IMF megnyugtatására íródtak be a költségvetésbe? 

 

Mindenesetre a KT összegzése annyi, hogy: „a 2013. évi költségvetésről szóló egységes indítvány, valamint a zárószavazás előtti módosító javaslat alapján a jövő év végére várható államadósság mértéke megfelel az alaptörvényben foglalt követelményeknek.”

 

Köszönjük. Visszatérünk rá jövő ilyenkor.