A Győr, a Fradi és a Debrecen az EL-selejtezőben

2014-07-18
Az ETO gyakorlatilag búcsúzhat az EL-től, a Fradi nem lőtt gólt, a Debrecen bravúros volt.

 

Egy hármast kapott otthon a Győr

A bajnoki ezüstérmes Győri ETO FC hazai pályán három góllal kikapott az IFK Göteborgtól az Európa Liga-selejtező második fordulójának első mérkőzésén.

 

Az április eleje óta veretlen vendégek már a 8. percben vezetést szereztek Lasse Vibe révén, majd Jakob Johansson az 56. percben megduplázta az előnyt, a végeredményt pedig a 83. percben May Mahlangu állította be. A sorozatba a mostani körben bekapcsolódott Győr hazai kudarca miatt rendkívül nehéz helyzetből várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

 

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:

Győri ETO FC-IFK Göteborg (svéd) 0-3 (0-1)

Győr, 3000 néző, v.: Anatolij Abdula (ukrán)

gólszerzők: Vibe (8.), J. Johansson (56.), Mahlangu (83.)

sárga lap: Trajkovic (69.), Pátkai (77.), illetve Augustinsson (35.)

 

Győri ETO FC:

Kamenár - Svec (Varga R., a szünetben), Windecker (Trajkovic, 59.), Had, Dinjar - Pátkai, Kamber, Kronaveter (Koltai, 57.) - Dudás, Rudolf, Andric

 

IFK Göteborg:

Sandberg - Bjdrsmyr, Jónsson, Smedberg (Sobralense, 80.), A. Johansson - Augustinsson, J. Johansson, Mahlangu (Allansson, 87.), Vibe (Söder, 70.) - Svensson, Larsson

 

Jobban kezdte a mérkőzést a svéd csapat, fölénye pedig hamar góllá érett. A félidő közepéig továbbra is a vendégek akarata érvényesült, majd a Győr fokozatosan átvette a játék irányítását, sőt, ígéretes akciókat vezetett, három-négy helyzetet is kidolgozott, azonban a befejezésekbe rendre hiba csúszott. A folytatásban is az ETO támadott az egyenlítésért, de nem járt sikerrel, sőt, egy szöglet után kissé szerencsés góllal megduplázta előnyét a Göteborg. Ezt követően a Győr már csak erőlködött, így pedig riválisa biztosan őrizte az eredményt, sőt, a hajrában egy gyors ellentámadás végén a kegyelemdöfést is megadta.

 

Diósgyőri bravúr Bulgáriában

A Diósgyőr nagy bravúrt végrehajtva 2-0-ra nyert a Liteksz Lovecs vendégeként az Európa Liga-selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén.

 

Szivics Tomiszláv együttese Németh Milán góljával a 81. percben szerzett vezetést, a végeredményt pedig Miroslav Grumic állította be az utolsó percben. Az első körben kettős győzelemmel továbbjutó Diósgyőr idegenbeli sikerének köszönhetően kényelmes helyzetből várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

 

EL-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:

Liteksz Lovecs (bolgár)-Diósgyőri VTK 0-2 (0-0)

Lovecs, 1000 néző, v.: Panaji (ciprusi)

gólszerzők: Németh M. (81.), Grumic (90.)

sárga lap: Vajushi (62.), Bozsikov (89.) illetve Okuka (36.), Gosztonyi (51.), Bacsa (74.), Egerszegi (91.)

 

Liteksz Lovecs:

Vinícius - Popov, Bodurov, Mendy, Bozsikov - Boumal (Rumenov, 60.) - Vajusi, Zlatinov, Kossoko (Cvetkov, 77.), Asprilla (Cvetanov, 82.) - Jordán

 

Diósgyőri VTK:

Antal - Okuka, Debreceni, Kádár, Husic - Egerszegi, Elek Á. - Gosztonyi (Grumic, 59.), Barczi (Bognár, 50.), Németh M. - Bacsa (Marjanovic, 78.)

 

Az első félidő jelentős részében a hazaiak akarata érvényesült, több nagy helyzetet is kialakítottak, de Antal remek védéseinek köszönhetően nem született gól. Ezt követően kissé feljavult a Diósgyőr játéka, Egerszegi pedig az első negyvenöt perc legnagyobb helyzetét hagyta ki. A fordulás után is hasonlóan alakult a játék képe, Kraszimir Balakov együttese gyakorlatilag körbelőtte Antal kapuját, de a vezetést nem tudta megszerezni. A 81. percben aztán a magyar csapat a két új szerzeményének összjátéka gólt eredményezett: a csereként beálló Bognár István labdaszerzése után Németh Milán talált a kapuba. Ráadásul az utolsó percben egy gyors ellentámadás végén a továbbjutás szempontjából rendkívül fontos góllal - amelyet Grumic szerzett - bebiztosította győzelmét a Diósgyőr.

 

 

Pár percen múlt a Fradi pontszerzése Rijekában

A bajnoki bronzérmes Ferencváros 1-0-ra kikapott a horvát HNK Rijeka vendégeként a labdarúgó Európa Liga-selejtező 2. fordulójának első, csütörtöki mérkőzésén.

 

A hazai csapat végig nagy fölényben futballozott, de a győztes gólt csak a 85. percben büntetőből tudta megszerezni Ivan Krstanovic révén. A visszavágót egy hét múlva a Puskás Ferenc Stadionban rendezik.

 

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:

HNK Rijeka (horvát)-Ferencváros 1-0 (0-0)

Rijeka, 9000 néző, v.: Tobias Stieler (német)

gólszerző: Krstanovic (85., 11-esből)

sárga lap: Krstanovic (22.), illetve Pavlovic (54.), Nalepa (65.), Mateos (75.)

 

HNK Rijeka:

Vargic - Tomecak, Mitrovic, Samardzic, Leovac - Jugovic (Jahovic, 83.), Moisés, Sharbini (Kvrzic, 66.) - Brezovec, Krstanovic, Jajalo (Kramaric, 57.)

 

Ferencváros:

Dibusz - Dilaver, Mateos, Pavlovic, Bosnjak - Kukuruzovic, Nalepa, Gyömbér, Havojic - Ugrai (Lauth, 79.), Somália

 

Az első félidőben egyértelműen a hazaiak akarata érvényesült, a Ferencváros mintha feladta volna a támadásvezetés lehetőségét, a félpályán is alig mentek át a játékosai. A horvátok előtt adódott néhány nagy lehetőség, de ezek kimaradtak.

A folytatásban is szinte kizárólag a horvátok támadtak, de ekkor már hiányzott az átütőerő a játékukból, így nem sok helyzet volt ebben a játékrészben. Hazai gól mégis ekkor, méghozzá a hajrában született egy jogosan megítélt büntető értékesítésével. A Ferencváros teljesítményéről árulkodó adat, hogy egyetlen kapura lövése sem volt a meccsen.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,