A FIA bírósága dönt a Mercedes és a Pirelli tesztjéről

2013-06-06
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bírósága dönt majd arról, hogy a Forma-1-es Mercedes csapat és a Pirelli gumiszállító szabályt szegett-e a május 15-17-i spanyolországi közös teszteléssel.

 

Az istállót erősítő német Nico Rosberg május 26-i, monacói győzelme után a versenybíróság közölte, jelentést küld a FIA-nak, a Red Bull és a Ferrari ugyanis óvást nyújtott be, amelyben a Mercedes és a Pirelli háromnapos gyakorlásának jogszerűségét kérdőjelezte meg.

 

A Forma-1 szabályai szerint az idény közben tilos tesztelniük a csapatoknak, ugyanakkor a Pirelli és a FIA között létrejött megállapodásban az áll, hogy a gumiszállító az abroncsok fejlesztése céljából 1000 kilométert tesztelhet bármelyik istálló részvételével, s biztosítania kell ezt a lehetőséget az összes gárdának.

 

A FIA a Monacói Nagydíj után kiadott közleményében azt írta, május elején engedélyt adott a Pirellinek a teszt lebonyolítására azzal a kitétellel, hogy a gyakorlást a gumiszállító, és nem a Mercedes szervezi, valamint az összes többi istálló is megkapja ezt a lehetőséget.

 

A tesztre a Mercedes az idei autóját használta Lewis Hamiltonnal és Rosberggel.  Az FIA ugyanakkor közleményben jelezte: a Ferrari szintén tesztelt még áprilisban, de akkor tesztpilóta gyakorolt a 2011-es modellel, így az olasz csapatnak nem kell tartania eljárástól. A bejelentette bírósági tárgyalásnak nincs még időpontja.

 

 

Forrás: MTI

Címkék: autóverseny, forma1,