A Camelot tulajdonosa üzemeltetheti az ír lottót is 2014-től

2013-10-04
Az ír lottót állami cég helyett 2014-től 20 évig az angol lottót is üzemeltető Camelot cég tulajdonosa fogja üzemeltetni - dőlt el csütörtökön. 405 millió eurót kap ezért az állam.

 

Három pályázó volt versenyben, az amerikai Gtech, az Ontario Teachers Pension Plan - a Camelot cég tulajdonosa - és a Tatts nevű cég, aki majdnem az összes ausztrál lottót üzemelteti.

 

A Gtech veresége sokakat meglepett, hiszen ez a cég négy amerikai pályázatból három lottó üzemeltetetését nyerte már meg, és esélyesként emlegették.

 

Az Ontario 405 millió eurós ajánlatot tett, ami az üzleti köröket is meglepte, hiszen 250 és 300 millió euró között várták az ajánlatokat. Elemzők szerint az ír lottóból 18-20 millió eurós éves hasznot lehet kihozni a költségek levonása után.

 

Az ír állam az összeg felét egy új központi gyermekkórház építésére szeretné fordítani, ezzel érvel a privatizációt kritizálók felé.

 

Nem fognak bevételkiesést szenvedni a jótékonysági szervezetek sem, melyek eddig a lottópénzekből kaptak támogatást, a bruttó játékbevétel 65%-át köteles majd az új üzemeltető erre a célra fordítani még akkor is, ha ez az intézkedés a jackpot lassab növekedését fogja eredményezni. A jótékony célokra fordított összegek így évi 225 millió euróról 300 millióig nőhetnek a várakozások szerint.

 

Ezen kívül az online játszók számának növelését várják el a cégtől, sőt ennek érdekében jogszabálymódosítást is hoztak, hogy könnyebb legyen a regisztráció menete, melynek bonyolultsága sokakat eltántorított eddig attól, hogy online játszanak. Mostanáig ugyanis meg kellett adni az útlevél számot vagy a jogosítvány számát (ez utóbbi minősül odakint személyi igazolványnak), melynek a validálása sokszor 48 óráig is eltartott. Ha tényleg könnyebb leszregisztrálni, ugrásszerűen nőhet az online játékosok száma, mely jelenleg 40.000 fő.

 

Az egy főre eső megvásárolt lottoszelvények tekintetében Írország a negyedik helyet foglalja el, ezért jó üzletnek minősül a 20 éves liszensz megvásárlása.

 

A céggel még novemberig egyeztetéseket folytatniak, ősz végén várható a szerződés aláírása és a vételár első felének kiegyenlítése, a második részlet jövő októberben, az üzemeltetés megkezdésekor lesz esedékes.