Boston Maraton: 36 ezer futó, 3500 rendőr

2014-04-18
A Boston Maraton történetében még soha nem készültek olyan komoly biztonsági tervvel az eseményre, mint a hétfőn sorra kerülő, 118. rendezvényre.

 

Tavaly a futóverseny célegyenesében - a Boylston Streeten - két bomba robbant fel, a detonációban három ember meghalt, több mint 260-an pedig megsebesültek.

 

Dave McGillivray versenyigazgató most a „világ legbiztonságosabb helyének” nevezte Bostont, s hozzátette, biztos abban, hogy ezúttal nem lesz probléma, ugyanakkor elárulta, még soha nem aggódott annyira, mint az idei maraton előtt.

 

A biztonsági tervet szeptemberben kezdték el elkészíteni, a bostoni futásra 36 ezer versenyzőt, s egymillió nézőt várnak. Az útvonal mentén 130 elitkatona és 3500 rendőr - közülük 500 inkognitóban - ügyel majd a biztonságra.

 

Tavaly a férfiaknál az etióp Lelisa Desisa, a nőknél pedig a kenyai Rita Jeptoo győzött, de a robbantás miatt az eredményekre senki sem figyelt. Akkor a futók közül 5600-an be sem fejezhették a versenyt, a rendőrség ugyanis megállította őket.

 

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke most azt mondta: „Amikor a nap hétfőn felkel a Boylston Street felett, több tízezer ember mutatja majd meg, hogy Boston erős, mégpedig azzal, hogy a városban újra maratont fut.”

 

Forrás: MTI

Címkék: atlétika,