A Bahamákon a szerencsejátékok ellen döntöttek

2013-01-31
A hétfői népszavazáson elsöprő többséggel utasították el a szerencsejátékok legalizálását a Floridától keletre fekvő szigetcsoport lakói, akik eddig is ki voltak tiltva a sziget üdülőövezeteiben működő kaszinókból.

 

Az utóbbi években elszaporodtak a “web shop”-nak nevezett fekete fogadóirodák, ahol a bahamai lakosok az amerikai lottók számait tippelhették meg. Ezek az irodák ugyan megsértették a bahamai törvényt, de a rendőrség és a politikai vezetők éveken keresztül szemet hunytak felette.

 

A népszavazáson két kérdésről szavaztak: egyrészt, hogy legalizálják, szabályozzák és adóztassák-e a szigeten működő szerencsejáték irodákat, másrészt, hogy a kormány létrehozza-e saját nemzeti lottótársaságát.

 

Bár a szavazói részvétel meglehetősen alacsony volt, a végeredmény azt mutatta, hogy a bahamai lakosok nagy többsége nemmel szavazott mindkét kérdésre, arra kényszerítve ezzel a kormányt, hogy elkezdje a feketén üzemelő irodák tucatjainak bezárásával járó vesződséges munkát. 

 

Bradley Roberts, a kormányzó part elnöke hétfőn bejelentette, hogy Perry Christie miniszterelnök kormánya elismeri a szavazás végeredményét. Christie kormánya arra bíztatta az állampolgárokat, hogy támogassák a szerencsejáték irodák legalizálását, hiszen ezek a feketén üzemelő boltok jó pár ezer állást biztosítanak a lakosság részére, és akár évi 20 millió dollár adóbevétele is származhatna a kormánynak belőlük.

 

A szigetvilág vallási közösségének erős lobbija, valamint a politikai ellenfelek, akik indulatosan ellenezték a szerencsejátékok legalizálását, természetesen üdvözölték a szavazás kimenetelét.

 
Címkék: piaci információ,