A 4 éves kislány lottópénzből kapott új esélyt a teljes életre

2013-11-25
Chritine Weir és Colin Weir 2011-es nyereményéből sok jótékony célra futotta már. Legújabb támogatottjuk Skye Swinton négy éves mozgássérült kislány.

  

A 4 éves kislány spasztikus diplégiával született, ami az alsó végtagok izmainak túlfeszítettségével jár és egyben nehézzé teszi azok használatát, többek között a járást is. Skye régebben csak pár lépést volt képes segédeszközzel tenni, egyébként a kerekes székét használta közlekedésre.

 

Az orvosok egy meglehetősen drága gerincműtétet javasoltak a részére, mely során a gerincvelőben futó bizonyos idegeket az orvosok átvágnak, így próbálva megszüntetni az izomtónus fokozódást. A műtét költsége 40.000 angol font, vagyis több, mint 14 millió forint, amit az angol egészségbiztosítás nem vállalt magára.

 

A kislány szülei mindent megpróbáltak, ami csak lehetséges, többek között pénzgyűjtő kampányt szerveztek, amivel 12.000 fontot sikerült is összerakni, de nem látták még az alagút végét. Ekkor fordultak a Weir házaspárhoz, akik 2011-ben hatalmas összeget nyertek a lottón, és azóta sok jó célt támogattak már.

 

Hatalmas meglepetésükre pozitív választ kaptak, a lottónyertes házaspár megtoldotta az addig összegyűlt pénzt 28 ezer fonttal, így meglett az áhított összeg.

 

 

Ez még tavasszal történt, és most ősszel végre is hajtották a műtétet, amely az első ilyen beavatkozás volt Angliában, eddig csak az USA-ban operáltak ilyen módon. 

 

A kislánynak a műtét után 48 órán keresztül vízszintesen kellett feküdnie, ami nagy kihívás volt, de azóta már próbálja behozni a lemaradást. Szülei szerint izmai sokkal lazábbak, végtagjait könnyebben tudja mozgatni, és elkezdte tanulni a járást háromlábú botjával. Remények szerint ez is elhagyható lesz, és segítség nélkül meg fog tanulni járni.

 

 

A műtét nélkül a feszes izmok előbb-utóbb deformitásokat okoztak volna Skye-nál, amiket korrekciós műtétekkel lehetett volna helyrehozni. A mostani operációvel remélhetőleg ezek a beavatkozások is megelőzhetőek lesznek, a szülők remélik, hogy gyermekük így teljes életet élhet majd. 

Címkék: lottó, lottónyertes,