A 11,8 milliárdos jackpot helyett egy vacsorát kapott a kaszinótól

2016-11-10
A New York-i Resorts World kaszinó nem fizeti ki egy játékos 42,9 millió dolláros, azaz közel 12 milliárd forintos nyerőgép jackpotját arra hivatkozva, hogy a gép meghibásodott.

 

Katrina Bookman, egy négy gyermekét egyedül nevelő anya, augusztusban a New York Queens negyedében található Resorts World kaszinó nyerőgépén játszott, melynek maximális nyereménye 6.500 dollár. Egyszer csak az ő és a körülötte lévők legnagyobb meglepetésére a gép azt írta ki, hogy 42.949.672,76 dollárt nyert. Még egy szelfit is csinált a képernyővel, melyen látható a felirat. 

 

Egy pár perces örömködés után azonban a kaszinó alkalmazottai kikísérték Bookmant a játéktérről, és közölték vele, hogy másnap vissza kell jönnie, hogy beszéljen a kaszinó vezetőivel. Mikor visszament, közölték vele, hogy a gép meghibásodott, és valójában csak 2,25 dollárt nyert.

“Folyamatosan a családomra gondoltam.” nyilatkozta Bookman az ABC7-nek. „Azt kérdeztem: ’Mennyit nyertem?’, a kaszinó pedig azt felelte ’Semmit’. 

 

 

A Resorts World szerint az IGT SPIELO gyártmányú nyerőgépe hibásan működött. New Yorkban valamennyi nyerőgépen olvasható egy felirat, mely szerint „A gép meghibásodása semmissé tesz minden nyereményt.”

Erre hivatkozva a kaszinó nem fizetteki ki a 43 millió dolláros, azaz közel 12 milliárd forintos nyereményt, csak azt a 2,25 dolláros összeget, amit a gépnek elvileg mutatnia kellett volna, és felajánlottak Bookmannak egy ingyenes steak vacsorát. „Nem tudom elmondani, hogy min mentem keresztül. Nagyon nehéz ezzel a helyzettel megbirkózni.” – nyilatkozta Bookman, aki nem is tud belenyugodni a döntésbe. Megbízott egy ügyvédet, hogy segítsen neki, de úgy tűnik hogy kevés az esélye, hogy bármit is tehet.

 

A New York-i szerencsejáték hatóság (NYGC) szabályzata kimondja, hogy „Minden VLT üzemeltetőnek azonnal értesítenie kell a bizottságot, ha egy nyerőgép meghibásodik vagy egyéb probléma tapasztalható.” A New York-i szerencsejáték jogszabályok a kaszinót védik a technológiai jellegű hibák esetén.

Az NYGC közölte az ABC7-tel, hogy a kérdéses gépet elvitték és megjavították, és már ismét üzemel a Resorts World kaszinó játéktermében. A Bizottság megállapította, hogy a Resorts World nem fizetheti ki a gép maximális, 6.500 dolláros nyereményét a játékosnak. 

„A gép elveszi az ember pénzét, ha veszít. Ha viszont nyer, akkor ki kellene fizetnie.”  - közölte Bookman ügyvédje.

 

A nyerőgép meghibásodások nem szokatlanok a kaszinók világában, azonban Bookman „nyereménye” egyértelműen a közelmúlt legnagyobbjai közé tartozik. Ehhez hasonló nagyságrendű talán csak az a 2011-es eset volt, mikor egy 90 éves nagymamának nem fizettek ki egy 41,7 millió dolláros nyerőgép jackpotot Iowában, szintén géphibára hivatkozva. Az ügy bíróságra került, ahol négy év után az az ítélet született, hogy a hölgynek 1,85 dollárnyi nyereményt kell kifizetni. A bíróság a döntésnél hangsúlyozta, hogy sem a kaszinó sem a nyerőgép nem állított mást, mint hogy a gép maximális jackpotja 10.000 dollár, ezért semmilyen szerződésszegés nem történt.

 

2014-ben egy játékos az indianai Blue Chip kaszinóban azt hitte, hogy nyert 29 millió dollárt, ám végül csak egy ingyenes steak vacsorát kapott ő is…

 

Néhány balul járt játékos azért jobban járt. 2011-ben Behar Marlaku azt gondolta, hogy 43 millió eurót nyert az osztrák Casino Bregenz nyerőgépén, később azonban közölték vele, hogy a gép meghibásodott, és felajánlották neki az ezek szerint szokásosnak mondható ingyenes vacsorát. Merlaku azonban perre ment, és végül bíróságon kívül sikerült megállapodnia a kaszinóval 1 millió euróban.

 

2009-ben egy vietnámi származású amerikai játékos, Ly Sam vadul ünnepelte 55 millió dolláros nyereményét a Sheraton Saigon Hotel Palazzo Club kaszinójában, annak ellenére, hogy a gép maximális nyereménye elvileg 46 ezer lehetett volna. Mikor a kaszinó nem volt hajlandó kifizetni a nyereményt, Sam beperelte őket, és 2013-ban megnyerte az ügyet. Egy évvel később azonban megsemmisítették a döntést a két fél közös kérésére, mert bíróságon kívül sikerült megállapodniuk egy nyilvánosságra nem hozott összegben – valószínűleg egy kellemes steak vacsora során :)

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,