A 120 milliárdos lottóláz, és ami mögötte van

2015-02-09 - Frissítve!
Világszerte tombol a lottóláz, hiszen az amerikai Powerball lottó jackpotja, és ami azt illeti, a világ egy másik lottójátékának jackpotja sem járt ilyen magasságokban úgy egy éve.

 

Miután december eleje óta, 20 egymást követő sorsoláson sem találta el senki az összes számot, szerdára már várhatóan 450 millió dollárra (több mint 121 milliárd(!) forintra) kúszik fel a Powerball lottó jackpotjának összege, mely így a játék történelmének 3., a lottók történelmének pedig 5. legnagyobb jackpotja lesz. 

 

Az USA-ban két nagy, majdnem minden államban játszható lottó van, a MegaMillions és a Powerball. A jackpot rekordot a MegaMillions tartja a 2012. márciusi 656 millió dolláros főnyereménnyel, melyet ugyan a Powerball is megközelített már párszor, de túlszárnyalnia még nem sikerült (a játék jelenlegi rekordja a 2013. májusi 590,5 millió dolláros jackpot).

 

A Powerball utoljára 2014. februárban kínált a mostanihoz hasonló óriásjackpotot, akkor egészen 425 millióig jutott a főnyeremény összege, melyet aztán egy kaliforniai játékos vitt el. Azóta a MegaMillionson volt novemberben egy 326 millió dolláros nyeremény, de a Powerball nem tudott a fölé a bizonyos 300 millió dolláros álomhatár fölé jutni, ami már kiváltja az emberekből a lottóőrületet.

 

Óriásjackpot = óriásforgalom

 

A kevesebb óriásjackpot persze azt is jelentette, hogy jóval kevesebb szelvény fogyott, hiszen – főleg Amerikában – a legtöbb ember csak akkor kezd el játszani, ha már valami irdatlan nagy összeg van kilátásban. Ez a mostani esetben azt jelentette, hogy mind a Powerball, mind a MegaMillions eladása csökkent a tavaly júliussal indult pénzügyi év első hat hónapjában. A Powerball szervezői tavaly júliustól decemberig 1,6 milliárd, a MegaMillions-é 1,4 milliárd dollár értékben árusítottak szelvényeket. Mindkét adat jelentős visszaesést jelent az előző pénzügyi év félidei eredményéhez képest. Akkor a Powerball 2,7 milliárdos, a MegaMillions pedig 1,8 milliárdos forgalmat bonyolított. 

 

Persze azért nem dőlnek a kardjukba a szervezők, hiszen elmondásuk szerint már egyetlen, a mostanihoz hasonló halmozódás is elég ahhoz, hogy kiigazítsa a számokat – ráadásul az emberek más lottójátékokon is játszanak. A 2014 júniusában véget ért pénzügyi évben az összes amerikai lottójáték körülbelül 70 milliárd dollár forgalmat könyvelhetett el, ami előrelépés az egy évvel korábbi 68 milliárdhoz képest. Az olyan népszerű egyéb játékok, mint például a kaparós sorsjegyek, folyamatos és kiegyensúlyozott bevételt jelentenek a lottótársaságoknak, így azok nem függenek nagymértékben a jackpot okozta rohamoktól. 

 

A mostani legutolsó, szerdai Powerball sorsolás előtt ugyanakkor a viszonteladók Amerika-szerte egyre növekvő eladásokról számoltak be. A szervezők közleménye szerint szerdán percenként 1.900 darab Powerball szelvényt értékesítettek. 

 

A pennsylvaniai lottótársaság például december eleje, tehát a jackpot halmozódásának kezdete óta 47 millió dollár értékű szelvényt adott el a játékosoknak. Az eladások napról-napra nőnek, vasárnap 531 ezer, hétfőn 683 ezer, kedden pedig 1,45 millió dollár forgalmat realizáltak. 

 

Hogyan kell játszani?

 

A Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 59 szám közül kell kiválasztani; a Power Ball-nak nevezett plusz számot pedig 35 szám közül. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot eltalálni). 

 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell kiutazni az Államokba sem ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét, hiszen ma már több olyan online lottózó is létezik, ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (nem egy helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy visszakapjuk a szelvény teljes árát.)

 

A Powerball-sorsolás kulisszatitkai

 

A Powerball lottó sorsolása két gépből történik – egyikből a főszámokat, a másikból pedig a pluszszámot húzzák. Mindkét gép gravitációs elven működik, melyek kinézetre hasonlítanak a levegőbefújásos gépekhez. 

 

A sorsolás megkezdése előtt a golyók átlátszó csövekben várakoznak, hogy elindulhassanak vándorútjukra a dob felé. A játék kezdetekor a csövekből beeresztik a golyókat a sorsológömbbe. A gömb alján pörgő lapátok vannak, melyek véletlenszerűen pörgetik a golyókat a tartályban. A gömb közepén felemelkedő csőbe véletlenszerűen belökődnek a labdák, melyek aztán egy átlátszó csövön keresztül kikerülnek a gömbből, egy jól látható tálcára. 

 

Minden húzáson két golyókészletet használnak: fehéret a főszámok, pirosat a Power Ball sorsolásához. Minden golyó tömör gumiból készül, súlyuk pontosan 80 gramm. Egy-egy ilyen sorsológolyó 60 dollárba kerül, körülbelül 2-3 évig használják őket, és folyamatosan mérlegelik, hogy nincs-e eltérés közöttük. 

 

Bár maga a sorsolás csak pár percig tart, több mint kétórás előkészítő munka előzi meg. Először a szervező cég négy munkatársa kinyitja azt a biztonságos páncéltermet, ahol a sorsológépeket és golyókészleteket tárolják, majd véletlenszerűen kiválasztanak két gépet és két golyókészletet. 21:30-kor a felszerelést átviszik a stúdióba, majd rendkívüli biztonsági intézkedések mellett behelyezik a golyókészleteket a gépekbe. A golyókat kezelő személyzet kesztyűt visel, hogy még ujjlenyomat se kerüljön a golyókra. Ezután a helyi- és az államközi lottótársaság képviselői letesztelik a gépeket. 22:30-ra minden készen áll a sorsolásra. 23:00-kor a kamerák elkezdik rögzíteni az eseményeket, és megkezdődik a Powerball lottó sorsolása, melyet független könyvvizsgálók ellenőriznek.

 

Pontosan ez lesz a menet most szombaton is, mikor is eldől, hogy megnyeri-e valaki a közel 100 milliárd forintnyi jackpotot, vagy tovább halmozódik az összeg, és folytatódik a lottóláz!