9,3 milliárd dollárra becsli a Morgan Stanley az USA online piacát

2013-04-26
Miután évekig csak beszéltek az online szerencsejátékról, Nevada, Delaware és New Jersey konkrét lépéseket is tett, és aláírták azokat a törvényeket, melyek lehetővé teszik államaikban az internetes szerencsejátékot.

 

2013. február 21-én a szenátus jóváhagyása után Brian Sandoval kormányzó aláírta az AB114 jelű jogszabályt, így Nevada lett az első olyan amerikai állam, mely engedélyezte az online pókert. A jogszabály csak a póker online változatát engedélyezi, az összes többi internetes szerencsejáték továbbra is tiltott. 

 

A liszenszdíj 500.000, a megújítás díja 250.000 dollár, adóként a tiszta játékbevétel 6,75 százalékát kell befizetniük a szolgáltatóknak. A jogszabály értelmében azok a szolgáltatók, akik 2006. december 31. után online szerencsejátékot szolgáltattak amerikai állampolgároknak, öt évig nem igényelhetnek liszenszet. Ez azt jelenti, hogy a világ legnagyobbjának számító PokerStars 2018-ig nem léphet be a nevadai piacra. 

Az AB114 törvény lehetővé teszi Nevada számára, hogy megállapodást kössön más államokkal online póker szolgáltatásra.

Nevada egy sor vállalat liszenszkérelmét már el is fogadta, ezek közt ott van az IGT, a WMS, az SHFL Entertainment és a South Point Poker. 

 

Másodikként Delaware állam lépett, itt a pókeren kívül kaszinó és lottójátékok, sőt még a sportfogadás is elérhetőek lesznek az interneten, így ez az első állam, amely a szerencsejátékok teljes skáláját legalizálta. A játékosok csak az államhatáron belülről vehetik igénybe a szolgáltatást. 

 

New Jersey állam minden, jelenleg engedéllyel rendelkező kaszinó számára engedélyezi, hogy online formában is elérhetővé tegye azokat a játékokat, melyek jelenleg a földi kaszinókban engedélyezettek, így az online pókert is. 

 

New Jersey-ben az online szerencsejátékból származó bruttó profit 15 százalékát kell adó formájában befizetni, és egy 10 éves tesztidőszak után a szenátus újratárgyalja a törvényt. A működés tényleges feltételei még véglegesítés alatt állnak, de valószínűnek látszik, hogy az online játékosoknak a regisztrációhoz személyesen kell megjelenniük majd a földi kaszinóban. A jogszabály minden más USA tagállam, sőt bármilyen ország állampolgárának is lehetővé teszi, hogy téteket tegyen meg New Jerseyben, amennyiben ezt nem tiltja a szövetségi jog, vagy a másik állam törvénye.

 

A GBGC szerencsejátékipari piackutató cég előrejelzést készített a kilátásokról, melyben megállapítja, hogy mivel mind Nevada, mind New Jersey állam kis népességgel rendelkezik (New Jersey-nek 8,8 millió, Nevadának pedig 2,7 millió lakosa van), igazi sikert úgy érhetnek el, ha meg tudnak állapodni más államokkal abban, hogy kombinálják online termeiket, hogy így nagyobb hálózatot tudjanak kialakítani. A jelenlegi szabályozások szerint a GBGC úgy számol, hogy az online szerencsejáték bevétel 2015-ben a két államban együtt 330 millió USD körül alakulhat.

 

Online szerencsejáték bevétel (millió USD) - Forrás: GBGC

 

Kaszinó bevétel (millió USD) - Forrás: GBGC

 

Ennél valamivel optimistább a Morgan Stanley. A befektetési bank konzervatív becslése szerint a szabályozott online szerencsejáték piac New Jersey-ben, Nevadában és Delaware-ben az első évben, 2014-ben eléri a 670 millió dollárt, majd 2020-ra meghaladja Las Vegas (6,2 milliárd USD) és Atlantic City (3 milliárd USD) együttvéve.