90 milliárdot sikkasztott a lottótársaság igazgatója

2015-08-04
Egy a korrupciós ügyek leleplezésében komoly múlttal rendelkező kínai oknyomozó újságíró megdöbbentő állításokat közölt az állami tulajdonban lévő kínai online lottóvállalat igazgatójával kapcsolatban.

 

A Global Times Sunday cikkében idézték a Xinhua hírügynökség riporterét, Wang Wenzhi-t, amint a China Lottery Online Co. Ltd vezérigazgatóját, He Went-t azzal vádolja, hogy „visszaélve hatalmával” 2 milliárd yüant (322 millió dollárt) utalt át a társaság számlájáról saját személyes bankszámlájára.

 

Wang, aki korábban a China Resources Holdings Co Ltd volt elnökének korrupciós ügyeit leplezte le, azzal vádolja He-t, hogy oly’ módon irányította „a rendszert, az értékesítési adatokat és a társaság pénzösszegeit, melyek súlyosan sértik az előírásokat”. „A lottótársaság adatait, és műszaki erőforrásait elkülönítve kell kezelni, hogy megakadályozzák a csalásokat, azonban He vállalata mindkettőben szerepet játszott az elmúlt 12 évben.” – állítja Wang.

 

Az állami tulajdonban lévő Kínai Online Lottótársaság számítógépes VLT nyerőgépeket üzemeltet, valamint lottójátékokat szervez, melyek évente több milliárd yüan nyereményt fizetnek ki. Wang szerint ezeknek a játékoknak az egyetlen vállalatban történő koncentrációja megnyitotta az utat a „szabálytalanságok” előtt. 

 

Wang először idén májusban, az Economic Information Daily című napilapban hozta nyilvánosságra He-val kapcsolatos vádjait, melyeket követően He rágalmazás miatt pert indított ellene, 5 millió yüanos kártérítést és nyilvános bocsánatkérést követelve. Egy pekingi bíróság már megtartotta az üggyel kapcsolatos meghallgatást, de határozatot még nem hozott.

 

Később Wang a Pénzügyminisztériumhoz írt levele is kiszivárgott, melyben azt állítja, hogy technikailag lehetséges, hogy a kínai lottóvállalat alkalmazottai olyan számítógépes kártevőket telepítsenek a rendszerbe, „melyek lehetővé teszik, hogy nyerjenek”.

 

A kínai lottószektor meglehetősen zűrzavaros állapotban van, mióta Peking 2014 novemberében elindította a tartományi lottó adminisztrációs központok ellenőrzését. Az előzetes eredmények kellően riasztóak voltak a kínai kormány számára ahhoz, hogy márciusban felfüggesszék az online lottóértékesítést. Júniusban a Nemzeti Ellenőrzési Hivatal bejelentette, hogy az ellenőrzések 16,9 milliárd yüanos (2,8 milliárd dolláros) visszaélést lepleztek le, mely a kormány lottóbevételekből való részesedésének mintegy 18 százalékát teszi ki.

 

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a társaság meghamisította a pénzügyi nyilvántartásokat, és illegálisan is értékesített szelvényeket. Az auditor 4,3 milliárd yüan értékben fedett fel fals pénzügyi nyilvántartásokat, 9 milliárd yüan értékben sikkasztást, 3,6 milliárd yüan értékben pedig ingatlanszerzéssel és különböző hivatali kiadásokkal (autók, utazások, stb) kapcsolatos visszaéléseket.

 

A múlt hónapban a Hivatal bejelentette egy öthónapos kampány indulását, hogy átláthatóbbá tegyék a lottótársaság tevékenységét. Li Liguo, a polgári ügyek minisztere kijelentette, hogy a lottópénzekkel való visszaélés „rossz fényt vet a párt és a kormány imidzsére”, és ezért a kormány erősíteni fogja a lottópénzek és a lottósorsolások ellenőrzését. Li erősen javasolta, hogy a lottótársaságok „tartsanak önellenőrzést, és korrigáljanak minden szabálysértést, amit feltárnak.”

 

Amellett, hogy felfüggesztették az online lottóértékesítést, a folyamatos pekingi korrupció-ellenes akciók miatt a makaói kaszinópiac már 13 hónapja csökkenőben van. Azok számára, akik azt remélték, hogy Peking hamarosan leveszi a lábát a gázpedálról, durva ébresztő lehet a Kommunista Párt Központi Bizottságának Fegyelmi Ellenőrzési Osztályának hivatalos weboldalán megjelent közlemény, mely szerint egy új anonim bejelentő vonalat hoztak létre az állampolgárok számára, ahol jelezhetik a gyanús ügyeket.

 

A szerencsejátékokat Kínában betiltották, azonban a kormány által futtatott lottójáték a világ egyik legnagyobbja. Az elmúlt két évtizedben a hivatalos adatok szerint a lottó forgalma 1,7 trillió yüan volt, 2014-ben a lottójátékok 23,6 százalékos növekedéssel, 380 milliárd yüan forgalmat bonyolítottak.