8 millió dollárnyi nyereményt hagynak a játékosok évente a Las Vegas-i kaszinókban

2017-02-20
A fel nem vett nyereményeknek a nevadai kormány örülhet..

 

Mióta a nevadai nyerőgépek nem tényleges pénzérméket, hanem papírcetliket köpnek ki magukból, a játékosok több millió dollárnyi nyereményt nem váltanak be a pénztárakban. Néhány ezek közül a szelvények közül valószínűleg elveszik, vagy véletlenül a gépben hagyják, sokat pedig valószínűleg túl kis összegnek tartanak, és úgy érzik, hogy kár érte a pénztárnál vesződni, ezért nem váltanak be.

 

A Las Vegas Sun adatai szerint a 2016-os pénzügyi évben közel 12 millió dollárnyi szelvényt nem váltottak be a játékosok, ebből 7 millió dollárt Las Vegas kaszinó főutcáján, a Stripen lévő kaszinókban hagynak ott.

 

 

Egy 2011-ben elfogadott jogszabály szerint a szelvények 180 napig, vagy a kaszinók által egyedileg meghatározott korábbi dátumig érvényesek. A fel nem vett jegyek háromnegyede az államkasszába kerül, a fennmaradó 25%-ot pedig a kaszinók tarthatják meg.

 

A jogszabály életbelépése utáni öt évben Nevada állam nem kevesebb, mint 35 millió dollárral gazdagodott ezeknek a fel nem vett nyereményeknek köszönhetően.

 

A jogszabály nem kötelezi a kaszinókat arra, hogy adják meg a be nem váltott szelvények számát, sem pedig azt, hogy vallják be, mennyi a szelvények átlagos értéke, vagy hogy mekkora összegű a legnagyobb, be nem váltott nyeremény, így ezekről nem derült ki részletesebb információ. 

 

A szelvények anonimek, de a hűségprogramhoz csatlakozott játékosoknak lehetőségük van egy-egy elvesztett szelvény pótlására. Azok a játékosok, akik nem tagjai a hűségprogramnak, csak abban bízhatnak, hogy a kaszinó személyzete esetleg hajlandó lesz átbogarászni a biztonsági kamerák által rögzített véget nem érő hosszúságú felvételt, és így bizonyítani tudják nyereményük létét.

 

A szelvények anonim volta azt is jelenti, hogy ebben a 35 millió dollárban nincsenek benne azok a szelvények, melyeket elhagynak, és egy másik játékos megtalálja, aki aztán beváltja a pénztárnál.

 

A nevadai kaszinók körülbelül 11,1 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak 2015-ben, ebből 7 milliárd dollárt az államban üzemelő 170 ezer nyerőgépeknek köszönhetően. A kaszinók a nyerőgép tétek 6,57 százalékát tartják meg.