8%-os visszaesés várható a koronavírus miatt a szerencsejáték iparban

2020-03-09
A szerencsejáték szektort sem kíméli a Covid-19 vírus

 

A H2 Gambling Capital azt várja, hogy a koronavírus (Covid-19) járvány miatt 2020-ban a globális szerencsejáték piac nyeresége akár 8%-kal is csökkenhet – az idei lehet a második olyan év az elmúlt 20 évben, hogy csökken az iparág éves bevétele.

 

Miközben a Covid-19 esetek száma világszerte már eléri a 100 ezret, az iparági adatok szakértője megjegyezte, hogy a járvány már számos kulcsfontosságú joghatóságban befolyásolta a bevételeket. A kínai lottópiacot, valamint Szingapúrt és Makaót már érintette, ahol a szerencsejátékok bevételei 87,8%-kal 3,10 milliárd patakára (349,6 millió euróra) estek februárban.

 

A Covid-19 koronavírus hatása várhatóan nagyobb lesz, mint a Kínából származó korábbi fertőző betegség, a súlyos akut légzőszervi szindrómával kapcsolatos koronavírus (SARs) idején. A SARsnak 2002 és 2003 között szinte nem volt mérhető hatása a szerencsejáték-iparra - jegyezte meg a H2, mivel Kína teljes bruttó nyeresége akkoriban 9 milliárd dollárt tett ki, ami a globális 3,5%-a volt. Kína szárazföldi részének növekedése, Makaó deregulációjával párhuzamosan azt jelentette, hogy 2019-ben Kína és autonóm régiói bruttó nyeresége 71 milliárd dollárt tett ki, vagyis a globális összeg 16%-át.

 

A vírus Hongkongban, Olaszországban, Japánban, Malajziában és Dél-Koreában való jelenléte miatt a H2 felülvizsgálta az említett piacokra vonatkozó előrejelzéseit is. A cég úgy véli, hogy a legjobb eset az egy évvel korábbihoz képesti kb. 1,0%-os, 452 milliárd dollárra történő csökkenés, amely a globális szerencsejáték-piacot 2018 szintjére csökkenti. Ez 4,8%-os csökkenést jelent a H2 korábbi, még a Covid-19 előtti, 475 milliárd dolláros előrejelzéséhez képest.

 

A H2 megjegyezte, hogy a számításnál nem kalkuláltak a szerencsejátékok más piacokon való bruttó nyereségének csökkentésével. Ha más nemzetek is hasonló hatással szembesülnek, mint a már érintett országok, az további 3%-kal csökkentheti a globális szerencsejáték-piac értékét, amelynek eredményeként a bruttó nyereség 430 milliárd és 440 milliárd dollár közé eshet, vagyis a 2017-es szintre.

 

Noha a mozgás korlátozása befolyásolhatja a földi teljesítményt, ennek pozitív hatása lehet az online szerencsejáték-piacra. Ha a játékosok az online térbe lépnek át a földi kaszinók bezárása miatt, az igaming szektor részesedése a globális bruttó nyereségből 13,4%-ról 14,7%-ra nőhet 2020-ban. A H2 megjegyezte, hogy ez könnyen meghaladhatja a 15%-ot, ha a járvány az év második negyedévében is folytatódik. A földi szektor bruttó nyeresége viszont várhatóan 2,4%-kal 386 milliárd dollárra esik vissza a járvány előtti 409 milliárd dolláros előrejelzéshez képest, és a földi szektor potenciálisan a második egymást követő évben csökkenni fog.

 

Az online szerencsejátékokat is befolyásolhatja bármely jelentős sportesemény lefújása, és ez a H2 szerint mindenre kiterjedő hatással lenne.