86 éves korában meghalt az orvos, aki feltörte a rulettet és milliókat nyert

2018-10-08
Meghalt az a német orvos, Richard Jerecki, aki szabadideje nagy részét a rulett kutatásával töltötte, és aztán milliókat nyert a játékon.

 

Jarecki – aki 1931-ben született Németországban, de New Jersey-ben, Asbury Park-ban nőtt fel, miután családja az USA-ba menekült a náci rezsim elől - a Duke-on, majd később a Heidelberg Egyetemen végezte tanulmányait. 

 

Jaracki a 60-as években, németországi tanulmányai alatt rájött, hogy van mód arra, hogy viszonylag jól előre jelezze, hogy hol fog landolni a golyó egy ruletten.

 

Kisebb vagyont szerzett különböző európai kaszinókban, és azt mesélte a környezetében, hogy egy, a londoni egyetemen lévő számítógép segítségével feltörte a játék kódját. Valójában Jarecki egyszerűen csak ügyesen megfigyelte a rulettkerék apró hibáit, és ezzel szerzett előnyt a játékban.

 

Nyerési sorozatai legendássá váltak. Állítólag 1,25 millió dollárt (mai áron 8 millió dollárt) nyert ruletten németországi tanulmányai alatt.

 

Richard Jerecki (Fotó: Jerecki Family/New York Times)

 

A New York Times idézte  Robert Lardera kaszinóigazgató 1969-es kijelentését, mely szerint Jarecki „minden európai kaszinó mumusa” lett. „Nem tudom, hogy pontosan hogyan csinálja, de ha soha többé nem térne vissza a kaszinómba, boldog ember lennék.”

 

Jarecki később beismerte, hogy gondosan megfigyelte a rulett kerekét, hogy lássa, vannak-e rajta hibák. Karcolásokat, kopásokat, gyártási hibákat keresett: mindent, ami befolyásolhatta, hogy hova érkezzen a golyó.

 

Ha talált ilyen hibát, fogadott, és gyakran nyert is. Magyarázatával, mely szerint számítógép segítségével feltört valamiféle rulett kódot, egy ideig beugratta a kaszinóvezetőket és biztonságiakat. A kaszinók végül elkezdték cserélgetni a kerekeket az asztalok között, de Jarecki szokatlan képessége, mellyel képes volt több kerék hibáit memorizálni, lehetővé tette, hogy ennek ellenére továbbra is nyerjen.

 

“Ez nem olyasvalami volt, amit kifejlesztett.” magyarázta Carol Jarecki. „Csupán tökéletesítette.”

És valóban, a rulettkerekek tökéletlenségeinek megfigyelése nem volt újdonság az 1960-as években. Majdnem 100 évvel korábban egy Joseph Jagger nevű mérnök – aki meg volt győződve arról, hogy egy rulettkerék sem lehet mechanikusan tökéletes – több millió dollárt nyert a játékon a monacói Monte Carlo kaszinóban. 

 

Jarecki és felesége a 70-es években visszatért az Egyesült Államokba, és gyakran megfordult Atlantic City és Las Vegas kaszinóiban. A rulett amerikai verzióját azonban egy kicsit nehezebb  volt feltörni, mivel egyel több szám van, a „00”. Az amerikai rulett esetében a ház előnye 5,26 százalék, az európai esetében csupán 2,7 százalék.

 

Jarecki otthagyta az orvosi szakmát a határidős kereskedelem kedvéért. Ő és felesége Manilába, a Fülöp-szigetekre költözött az 1990-es években, mert – ahogyan Carol fogalmazott a New York Times interjújában – „jobban szerette a város kaszinóit, mint az amerikaiakat.”…

 
Címkék: kaszinó, rulett,