81 éves hölgy nyerte a 71 milliárdos lottófőnyereményt

2012-03-07
A 81 éves Louise White nyerte a Powerball lottó február 11-i, 336,4 millió dolláros jackpotját.

 

Miután megvette a szelvényt, a Bibliájába tette, és az ott is maradt, míg rá nem jött, hogy ő nyerte minden idők hatodik legnagyobb lottónyereményét. Miután beszélt néhány ügyvéddel, pénzügyi tanácsadóval és a lottótársaság embereivel, White asszony kedden végül szégyenlősen a rivaldafénybe állt.

„El szeretném mondani, hogy nagyon boldog és büszke vagyok.” mondta. „A családom is nagyon boldog lesz. Áldottak vagyunk.”

 

White asszony egy newport-i Stop & Shop üzletben vette meg a 2 dolláros szelvényt, ahová egy szörbetért ugrott el, csupán pár órával a szombati lottósorsolás előtt. A nyerési esély nagyon csekély – 1:175 millióhoz, White nem is hitte el, hogy ő nyert meg a jackpotot, miután meghallotta a nyerőszámokat a tévében. Mikor bemondták a számokat, leírta egy papírra, de néhányat kihagyott – így várt 10 percet, hogy újra hallja őket. Nem ellenőrizte azonnal a szelvényét, de mikor megtette, mindegyik szám egyezett. „Ébren van valaki? Valaki jöjjön le, és nézzen meg ezt.” kiabálta.

 

Még azután sem hitte el, hogy ellenőrizték az interneten. “Kikapcsoltuk a számítógépet, aztán visszakapcsoltuk, és újra megnéztük az oldalt, és még mindig az én számaim voltak ott.” mesélte White. „Megöleltük egymást, és sikítozva ugrándoztunk. Eldugtuk a szelvényt a Bibliába, aztán elmentünk reggelizni.”

 „Még mindig nem hiszi el, hogy nyert.” mondta Barbara Martocci, a család egy barátja. „Ő egy nagyon nyugodt, kedves asszony. Élete a családja körül forog.”

 

White és a család először nem mondta el senkinek a nagy hírt, jogi és pénzügyi tanácsot kértek, mielőtt múlt héten értesítették a lottótársaságot.

White csak a helyi újság képviselőinek, a Newport Daily News-nak nyilatkozott, ők azt írták, hogy fiával, Leroy White zenésszel és annak feleségével Deborah-val él együtt, aki sebészeti nővérként dolgozik.

 „Nagyon ideges volt, és aggódott a médiatámadás miatt. Azt mondtam neki, hogy élvezze ki a helyzetet. Csak azért vannak itt, hogy egy csodálatos történetet halljanak. ” mondta a Rhode Island Lottery igazgatója, Gerry Aubin. 

 

A család azt tervezi, hogy azonnal vakációra indulnak egy meg nem nevezett helyre. És aztán? „Az egész világ nyitva áll előtte, de ő továbbra is a családjára és más emberek segítésére fog összpontosítani.” mondta Martocci. „Sosem magára, mindig másokra gondol.”

 

White választhatott, hogy egyösszegben, vagy 30 éves életjáradékként veszi-e fel a nyereményt. Ő úgy döntött, hogy az egyösszegű kifizetést választja, így 210 millió dollár (45,5 milliárd forint) üti a markát – ez a legmagasabb nyeremény, melyet a Powerball valaha is kifizetett az országban. Ez a jackpot egyébként a harmadik legnagyobb a Powerball történetében, és a legnagyobb, melyet valaha is megnyertek Rhode Island-en.  Az USA történetében a hatodik legnagyobb lottónyeremény ez a mostani, a toplistát a 2007. márciusi Mega Millions 390 millió dolláros (84,5 milliárd forintos) jackpotja vezeti.

 

Az állam is profitál ebből a hatalmas nyereményből, hiszen kicsit több, mind 12 millió dollár (2,6 milliárd forint) adó terheli a nyereményt, mely Rhode Island államkasszáját fogja gyarapítani.

Ez a jackpot az első, melyet a szelvény árának január 15-i emelése óta nyertek, akkor 1-ről 2 dollárra ment fel az ára, pont amiatt, hogy ezáltal magasabb jackpot-ot tudjanak kínálni a játékosoknak.

A Powerball-t összesen 42 államban, Washington D.C-ben és az US. Virgin Island-en játszák. Annak az esélye, hogy valaki mind az 5+1 számot eltalálja 1 a 175 millióhoz.

 

White továbbra is betér a lottózóba – és nyer. Múlt héten 80 dollárt nyert kaparós sorsjegyen, mondta Aubin.