80 százalékkal nőtt 5 év alatt a brit online szerencsejáték piac

2013-03-27
Míg a legtöbb hagyományos iparág továbbra is küszködik a válság miatt, az online szerencsejáték ipar bevétele exponenciálisan növekszik - 2012-ben már több, mint 2 milliárd font volt az Egyesült Királyságban. Ez 80 százalékos növekedés a 2008-ban elért 1,27 milliárdhoz képest.

 

15 százalékos részesedéssel a William Hillé a legnagyobb szelet a tortából, őt követi a Ladbrokes, a Paddy Power, a Betfair és a Bet365 11-11 százalékkal.

 

A brit online szerencsejáték ipar messze legnagyobb szektora a sportfogadás, mely a teljes piac 44 százalékát képviseli. 2008 óta 102 százalékkal nőtt, jelenleg 1 milliárd font az értéke. A következő legnagyobb az online kaszinó szektor, mely 2008 óta 79 százalékos növekedést könyvelhetett el és jelenleg a piac 23 százalékát tudhatja magáénak. Ezt követi a bingó, mely 155 százalékos növekedéssel jelenleg a piac 17 százalékát birtokolja, és végül a póker, mely csupán 8 százalékkal növekedett és jelenleg az online szerencsejáték 15 százaléka az övé. 

 

A hatásos adatok ellenére a brit kormány úgy becsli, hogy potenciálisan 2,1 milliárd fontnyi adóbevételtől esett el azóta, hogy úgy döntött 15 százalékos adóval sújtja az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező szolgáltatókat. Ennek eredményeképpen ugyanis jelenleg körülbelül 2500 online szerencsejáték szolgáltató az Egyesült Királyság területén kívülről működik, és olyan helyekre tette át székhelyét, mint Málta és Gibraltár. A kormány éppen ezért nemrégiben bejelentette, hogy azt fontolgatja, hogy csökkenti az adó mértékét, hátha ezzel vissza tudja csalogatni a brit partokra ezeket a szerencsejáték vállalatokat.

 

Nem mindenki boldog azonban az online szerencsejátékok ilyen lenyűgöző növekedése láttán: a szerencsejátékokat ellenző csoportok arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek a számok ismét arra szolgálnak bizonyítékul, hogy az utóbbi hat évben megduplázódott a komoly szerencsejáték függőségben szenvedő játékosok száma. Becsléseik szerint jelenleg 450 ezer ember tartozik ebbe a csoportba, és ők körülbelül 17.500 fontnyi, nagyságrendileg 6 millió forintnyi adóssággal rendelkeznek fejenként.  

 

Címkék: piaci információ,