805 millió dolláros kaszinókomplexum épül Dél-Koreában

2014-03-19
A Caesars tervei szerint az új kaszinó a 2018-as phjongcshangi téli olimpia idején már fogadhatja a külföldi látogatókat. Lehet, hogy mégsem Japán, hanem Dél-Korea lesz az ázsiai térség következő nagy szerencsejáték központja?

 

Annak reményében, hogy ezzel a turizmust is fellendítheti, Dél-Korea előzetes kaszinóliszenszet adott ki a Las Vegasi székhelyű Caesars Entertainment Corporationnak és egy hongkongi befektetőcégnek, a Lippo Limitednek. A két cég 805 millió dolláros beruházással épít kaszinókomplexumot az Incheon nemzetközi repülőtértől csupán pár percre lévő Yeongjong szigetén azzal a nem titkolt céllal, hogy elcsábítsák a jelenleg Makaó és Szingapúr kaszinóiba járó gazdag kínaiakat. 

Dél-Korea tervei szerint 2020-ra évi 10 millió kínai látogatót vonzanak a térségbe, mely több, mint duplája a tavalyi 4,3 milliónak (mely 53 százalékos javulást mutatott a 2012. évihez képest). Tavaly a külföldről érkező látogatók 36 százaléka, 2012-ben pedig a kaszinók közönségének 41 százaléka volt kínai.

 

A Reuters információi szerint ez az első eset, hogy egy külföldi vállalatnak adtak ki kaszinóliszenszet Dél-Koreában. Az építkezés első szakaszában egy kaszinót és két hotelt húznak fel a Szöultól nagyjából 50 kilométerre fekvő területen, melyek a tervek szerint már működni fognak 2018-ban, mikor Dél-Korea téli olimpiát rendez Phjongcshangban. A Caesars és a Lippo kilenc év alatt összesen 2,1 milliárd dollárt fog áldozni a projektre.

 

 

Dél-Koreában jelenleg 16 olyan kaszinó üzemel, melyben csak külföldiek játszhatnak, azonban ez lesz az első integrált kaszinókomplexum, ahol a bevásárló-, szórakoztató- és konferenciaközpont is helyet kap majd.  Azoknak a koreai állampolgároknak, akik meg szeretnék kísérteni szerencséjüket pókerben vagy rulettben, a távoli Kangwon Land resortba kell utazniuk, vagy repülőre kell ülniük, és ellátogatniuk egy olyan országba, ahol engedélyezik a szerencsejátékokat. A Yeongjongon épülő új létesítményben sem játszhatnak majd a helyiek, ide azokat a kínaiakat várják majd elsősorban, akik kiábrándultak az egyre dráguló Makaóból. 

 

“Makaón az átlagos fogadási érték tavaly júliusban meghaladta a 250 dollárt – ez négyszerese a két évvel korábbinak – ami  nagyrészt a minimális tétek emelésének köszönhető, és jól mutatja, hogy a makaói kaszinók a gazdagabb játékosokra koncentrálnak.” írja a Financial Times. „A dél-koreai kaszinók örömmel fogadják azokat a kínai játékosokat, akik gazdagok ugyan, de nem tartoznak a kaszinócápák, a high-rollerek elitjébe, és prémium ellátást kínálnak számukra alacsonyabb minimális tétek mellett. VIP szobáikban a kínai ügyfelek átlagosan fejenként 40 ezer dollárt kockáztatnak, szemben a makaói 400 ezerrel.”

Tavaly a makaói kaszinók bevétele körülbelül 45 milliárd dollár volt, a dél-koreai kaszinók ezzel szemben 2012-ben 1,1 milliárd dollárt könyvelhettek el. Ez a szám, bár csak töredéke a makaóinak, jelentős növekedést mutat a 2007-es 650 millió dollárhoz képest, és jól mutatja az iparág növekedési potenciáját. 

 

A Caesar különösen igyekszik visszatérni az ázsiai kaszinópiacra, mely az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott. A helyi nagyágyúnak számító, Sheldon Adelson-féle Las Vegas Sands részvényei több, mint 2100 százalékkal emelkedtek az utóbbi öt évben. A Caesars azonban tavaly augusztusban kénytelen volt eladni makaói holdingját, hogy abból fedezze 27 milliárd dolláros adósságát. A dél-koreai kaszinó most talán új életet lehelhet az utóbbi időben csak kínlódó vállalatba, melynek vesztesége a legutóbbi hírek szerint megtriplázódott a negyedik negyedévben (1,76 milliárd dollárra).

 
Címkék: kaszinó,