7 évet kapott az eddigi legnagyobb zsetonhamisítási csalás kiötlője

2017-07-05
Kis híján megúszta - soha nem láttak még ilyen jó minőségű hamisítványt a Marina Bay Sands kaszinóban.

 

Toh Hock Thiam-ot június elején hét év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték, mivel kiötlőként részt vett egy olyan zseton beváltási csalásban, mellyel 2015 végén egyetlen este alatt közel 934 ezer dolláros (253 millió forintos) kárt okoztak a Marina Bay Sands kaszinónak.

 

Az ügyészség szerint az 55 éves Toh vezetésével bűntársai hamis zsetonokat váltottak be a Marina Bay Sands kaszinóban. November 22-én estétől másnap hajnalig a csoport 1291 darab hamis ezres zsetont váltott készpénzre.

 

A hamisítványok olyan jó minőségűek voltak, hogy a kaszinó egy teljes hétig nem vette észre a csalást. Csak miután a pénztáros észrevette, hogy egy kicsit más színű az egyik ezres zseton, akkor jött rá a személyzet, hogy hiányoznak róla a szokásos biztonsági elemek. Az ezt követő vizsgálat során találták meg a többi hamis zsetont.

 

Toh Hock Thiam

 

Az ügyészség szerint Toh legalább még két másik emberrel dolgozott össze, akik legalább további 16 másikat ’alkalmaztak’ a csalás végrehajtásához. Ezek közül 13 ellen már bírósági eljárás folyik, melynek végén 5-14 havi börtönbüntetésre számíthatnak. Toh két embere egy illetve öt évet kapott, a hosszabb büntetés azért járt, mert az az illető százalékot kapott a csalással szerzett nyereményből, nem pedig átalánydíjat, mint a másik.

 

Bár a biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy Toh közvetlenül csak 420 hamis zsetont váltott be, az ügyészség sikeresen érvelt, hogy Toh szerepe a piramis csúcsán azt jelzi, hogy vagy a zseton gyártásában is szerepe volt, vagy közvetlen kapcsolatban állt azzal, aki létrehozta a „legjobb minőségű” hamis zsetonokat, amivel a kaszinó eddigi történelme során találkozott.

 

Toh eredetileg 335.400 dollárt fizetett be szingapúri bankszámlájára az azt követő reggelen, hogy a csalók ügyködtek a kaszinóban, majd nyolc nappal később, mikor rájött, hogy keresi a rendőrség, mindet kivette, és Malajziába menekült. A maláj hatóságok szilveszter napján tartóztatták le, visszavitték Szingapúrba, hogy bíróság elé állítsák, azonban az ellopott pénznek nem akadtak nyomára.

 
Címkék: kaszinó,