7 év után ismét a világ 10 leggazdagabb embere között a kaszinómogul

2014-03-05
A Las Vegas Sands Corp. elnökének, Sheldon Adelsonnak tavaly 38 milliárd dollárra nőtt a vagyona, és ezzel - 2007 óta először - ismét felkerült a top10-be a Forbes dollár-milliárdosokat soroló listáján.

 

A 80 éves Adelson – akinek 53 százalékos részesedése van abban a vállalatban, mely Las Vegasban, Makaón, Szingapúrban és Pennsylvaniában működtet kaszinókat – a Forbes magazin szerint a tavalyi évben 11,5 milliárd dollárral gyarapította vagyonát. Ez azt jelenti, hogy az online szerencsejátékot vehemensen ellenző Adelson a múlt évben egyetlen nap alatt átlagosan 32 millió dollárt (7,2 milliárd forintot) keresett – a harmadik legtöbbet, mint bárki más a Földön!

A milliárdos listán a 8. elfoglaló Adelson vagyona valószínűleg az elkövetkező években is szépen fog gyarapodni: nemrégiben kijelentette, hogy bármit megtesz, hogy megvethesse lábát a közeljövőben nyitó japán piacon, mely a szakértők szerint Makaó után a világ második legnagyobb kaszinópiaca lehet. 

 

Ha nemzetközi szinten nézzük, Adelson után a leggazdagabb szerencsejáték ipari résztvevő a 84 éves Lui Che Woo, a makaói Galaxy Entertainment elnöke. Ő, a maga  22 milliárd dolláros vagyonával a 28. a listán.

A nevadai szerencsejáték-ipar következő leggazdagabbja a 96 éves Kirk Kerkorian  - az MGM Resorts International elődjének alapítója –, de az ő 4,5 milliárdos vagyona „csak” a 328. helyre elegendő.

A 72 éves Steve Wynn – a Wynn Resorts elnöke – a 396. helyen áll a listán, az ő nettó vagyona 3,8 milliárd dollár. Volt felesége, Elaine Wynn (aki jelenleg a Wynn Resorts igazgatója) 2,7 milliárd dolláros vagyonával a lista 642. helyét foglalja el. 

Rajtuk kívül még két nevadai szerencsejáték-bizniszbeli szerepel a milliárdosok közt: Frank Fertitta III, és Lorenzo Fertitta – a Station Casinos Inc, és az Ultimate Fighting Championships fejei. Ők az 1.284. helyen állnak, vagyonuk 1,3 milliárd dollár. 

 

A Forbes listájának élére egyébként idén – négy éves kihagyás után -  ismét a Microsoft társalapítója, Bill Gates tért vissza. Gates - aki az elmúlt 20 évben 15-ször vezette a listát – attól a mexikói telekom mogultól, Carlos Slim Helutól szerezte vissza az első helyet, aki az elmúlt négy évben vezette a listát. Gates vagyonát a magazin 76 milliárdra, az idén második helyre szorult Slim Heluét pedig 72 milliárdra becsli. 

A harmadik helyen a spanyol divatcég, a Zara tulajdonosa, Amancio Ortega áll, mögötte Warren Buffett amerikai befektető, majd az Oracle-ös Larry Ellison következik.

 

A Forbes beszámolója szerint az idei dollár-milliárdos listán rekordszámú szereplő található, egész pontosan 1.645; átlagos vagyonuk 4,7 milliárd dollár. Tavaly 1.426 dollármilliárdos volt a világon, akkor 4,2 milliárd dollár volt az átlagos vagyonuk. Az idei listán szereplők összesen 6,4 billió dollárral rendelkeznek, szemben a tavalyi 5,4 billióval. 

A milliárdosok közül 1.080 saját magának köszönheti a vagyonát, 207-en örökölték, 352-en pedig örököltek is, de saját maguk is szépen gyarapítják azt.

 

Idén a legnagyobb vagyongyarapodásnak a Facebook-os Mark Zuckerberg örülhetett: ő több, mint megduplázta vagyonát, amit jelenleg 28,5 milliárd dollárra taksál a magazin, és ezzel a 21. a listán.

A közösségi médiából érkezett pár újonc is a listára, köztük a Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg, és a WhatsApp alapítói Jan Koum és Brian Acton – akik mostanában adták el cégüket a Facebooknak 19 milliárd dollárért.

 

A Forbes szerint egyébként 268 új milliárdos van idén a listán – ez új rekordnak számít a 2008-as 226 újonc után. És még egy rekord: idén minden eddiginél több, 172 nő szerepel a listán, ami 25 százalékkal több, mint az előző évben.

Milliárdos státuszuknak tavaly összesen 100-an mondhattak búcsút, 16-an pedig haláluk miatt kerültek le a listáról.

A legtöbb milliárdos egyébként az Egyesült Államokban él, szám szerint 492, ezt követi Kína (152) és Oroszország (111), de új országok is felkerültek idén: Algéria, Litvánia, Tanzánai és Uganda csatlakozott az elit sorhoz.

 
Címkék: kaszinó,