75 milliárdos fizetést vitt haza a Bet365 tulajdonosnője

2017-11-20
Denise Coates minden idők legjobban kereső női cégvezetője az Egyesült Királyságban.

 

Denise Coates, a Bet365 szerencsejáték vállalat alapítója és vezetője a tavalyi évben 217 millió angol fontnyi fizetést kapott magától, miközben a cég 525 millió angol fontnyi profitot könyvelhetett el a rekordot jelentő, 47 milliárd angol fontnyi fogadási forgalom után.

 

Coates már gyerekkorában is a szerencsejáték iparban dolgozott – pénztáros volt az apja fogadóirodájában. Coates apjának, Peternek futball stadionok cateringjét ellátó vállalkozása volt, és ezt kiegészítendő üzemeltetett pár fogadóirodát.

 

Miután ökonometriai diplomát szerzett a Sheffield Egyetemen, visszatért szülővárosába, Stoke-ba, és könyvelőként dolgozott a vállalatnál.  Elsősorban neki volt köszönhető, hogy a család tulajdonában lévő Provincial Racing fogadóiroda lánc hamarosan már 50 üzlettel rendelkezett. 

 

Ebben az időben történt az, hogy Coates belenézett a kristálygömbjébe, és rábeszélte apját arra, hogy vegyenek fel kölcsönt a fogadóirodára, és hozzák létre az online üzletágat. 2001-ben Coates és öccse, John 25 ezer dollárért megvették a Bet365 domain nevet az eBay-en, felállítottak egy mobil irodát a Potteries parkolójában, és a világuralomról álmodoztak. 

 

2005-re beigazolódott, hogy az online irányvonal jó döntés, és a Bet365 az egész földi üzletágát eladta a Coralnak 40 millió fontért. Mára a Bet365 a világ egyik legismertebb és legsikeresebb online fogadóirodája lett, egyfajta etalonnak számít a szektorban.

 

Denise Coates

 

A Companies House adatai szerint Coates irányítása alatt a Bet365 “jelentős növekedést” mutatott az elmúlt évben, profitja 15%-kal, 514 millió angol fontra nőtt. A játékbevétel 39%-kal nőtt a 2016/17-es pénzügyi évben, és 2,15 milliárd angol fonttal új rekordot állított be a cég történetében. A Bet365 ügyfelei közel 47 milliárd angol font értékben fogadtak a múlt évben, ami több mint 10 milliárd fonttal több, mint az előző évben. 

 

Denise Coates - aki a Stoke City elnökének, Peter Coats-nak a lánya - 2016/17 évi, 217 milliós keresete több mint duplája volt a Premier Leage-ben szereplő futballcsapat egész bérköltségének. 2016-ban egyébként a Stoke stadionját átkeresztelték Bet365 stadionra.

 

Az 50 éves Denise Coates a brit vállalati történelem legjobban fizetett női vezetője, vagyonát úgy 3,17 milliárd angol fontra becsülik, és 50,01 százalékkal ő a Bet365 többségi tulajdonosa. A Coats család (Denise, a testvérével John, férje Richard Smith, és apja Peter) a Bet365 93 százalékos tulajdonosa, közös vagyonuk több mint 5 milliárd font, mellyel ők a 22. leggazdagabbak az Egyesült Királyságban.

 

A 217 milliós fizetés híre egyébként komoly kritikákra lelt a szerencsejáték-ellenes lobbi körében, mondván, hogy ez az összeg 22-szerese annak, mint amit az egész szerencsejáték ipar a szerencsejáték függőség kezelésére juttat.