70 millió dolláros pert vesztett a kaszinómogul

2013-05-22
A Las Vegs Sands Corporation milliárdos tulajdonosa, Sheldon Adelson egy hongkongi üzletember, Richard Suen ellen veszített pert, és kapott miatta egy 15 milliárd forintnak megfelelő összegű számlát.

 

A per középpontjában az volt, hogy Suen állítása szerint ő segített a Las Vegas Sands számára szerencsejáték engedélyt szerezni Makaón, és ezzel a lobbitevékenységgel kapcsolatosan 328 millió dollárt költött. Sheldon Adelson birodalma most négy kaszinóhotelt üzemeltet a világ jelenlegi legnagyobb szerencsejáték központjában, Makaón, azonban a kaszinómogul azt állítja, hogy Suen semmi konkrét dolgot nem tett a liszenszek megszerzése érdekében.

 

A tárgyalás alatt a 79 éves Adelson nagyon nyugodtan viselkedett, gyakran fűzött párszavas kommentárokat az eseményekhez, melyeken az esküdtek jókat mosolyogtak. 

 

Az egy hónapig tartó tárgyalások után a bíróság Richard Suen javára döntött, és 70 millió dollárt ítélt meg neki. Ironikus, hogy a pert eredetileg 2004-ben nyújtották be, és 2008-ban tárgyalta először a bíróság, akkor Suen-nek 58,6 millió dollárt ítéltek meg. A Nevadai Legfelsőbb Bíróság azonban a fellebbezést követően ezt elutasította.

 

Adelson, akinek a vagyona a hírek szerint eléri a 26 milliárd dollárt, ismét fellebbez a döntés ellen, a Sands jogásza, J. Stephen Peek pedig, miután megkapta az ítéletet, perújítást kért arra hivatkozva, hogy az egyik esküdtről kiderült, hogy negatív előítélettel viseltetett Adelson iránt.

 

Címkék: kaszinó,