6 évet kapott a játéktermet internetkávézónak álcázó ügyvéd

2014-02-13
Az 50 éves jacksonville-i ügyvéd veteránokat segítő jótékonysági alapítvány álcája mögött alakított ki egy 300 millió dolláros szerencsejáték hálózatot.

 

Kelly Mathis-t 103 vádpontban találta bűnösnek a Seminole megyei bíróság októberben, többek közt zsarolásban, szerencsejáték szervezésben és illegális nyerőgép birtoklásában. Most szerdán aztán az ítélethirdetésre is sor került: az ügyész 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a férfit.

Mathis nem tett beismerő vallomást, fellebbezett az ítélet ellen, és arra figyelmeztette ügyvéd-társait, hogy vigyázzanak, mert őket is elítélhetik csupán jogi tanácsadás miatt.  

 

Kelly Mathis a tárgyaláson

 

Mathis mellett még 56 másik embert tartóztattak le az úgynevezett „Allied Veterans of the World” (A Világ Szövetséges Veteránjai) eset kapcsán, de ő volt az első, aki bíróság elé került.  Többen vádalkut kötöttek, és így megúszták a börtönbüntetést, körülbelül 30-an pedig még a tárgyalásra várnak. 

 

A hatóságok szerint a hálózat több tucat játéktermet üzemeltetett Floridában internetkávézónak álcázva, mellyel több millió dollár bevételre tettek szert. Ezeket a termeket a letartóztatások után bezáratták, azonban azóta már számos másik internetkávézónak nevezett játékterem nyílt. 

Az Allied körülbelül 50 bevásárlóközpontban üzemeltetett irodát Florida-szerte. Az ügyfelek internetidőt vásároltak olyan számítógépeken, melyek szimulált nyerőgépjátékokat is futtattak. Az ügyészek véleménye szerint ezek a termek ily módon valójában mini-kaszinók voltak, és senki nem használta valójában a megvásárolt internetidőt, mert mindenki játszani ment ezekre a helyekre.

 

Az ügyészek szerint Mathis – aki a szervezet ügyvéde volt - tudta, hogy a hálózat jogsértő módon működik. Az ügyészség szerint Mathis és jogi irodája körülbelül 6 millió dollárt keresett az alatt az öt év alatt, míg az Allied tevékenykedett.

 

Mathis ügyvédei azzal érveltek, hogy az internetidő törvényes termék, továbbá Mathis csupán jogi tanácsokat adott, és nem felelős semmilyen illegális tevékenységért. Az ügyészek ezzel szemben úgy látták, hogy Mathis volt a bűnszövetkezet agya, és ő okította ki az alkalmazottakat, hogy mit mondhatnak és mit nem. Ő alakította ki továbbá azokat a szabályokat, mellyel a franchise működött, és ő döntötte el, hogy hol legyenek ezek a franchise üzletek.

 

A hatóságok szerint az Allied ugyan jótékonysági szervezetnek tüntette fel magát, de csak körülbelül a profit 2 százalékát fordította ilyen célokra. Mathis és védői szerint azonban az Allied sosem állította, hogy ők jótékonysági szervezet lennének, de tettek jótékonysági felajánlásokat.

 

Mathis ügyvédje, Mitch Stone úgy érzi, hogy megalapozott a fellebbezésük: „Az ügyész szerint az egész a szerencsejátékról szól. Ha ez így van, akkor miért nem záratják be és vonják felelősségre a másik 1.450 internetkávézót is?” – értetlenkedett az újságíróknak. 

 
Címkék: nyerőgép,