63 milliárdot nyertek egy bár vendégei a karácsonyi lottón!

2017-12-23
Tízezreket tett boldoggá idén is a hagyományos spanyol karácsonyi lottó pénteken, amelyen több mint 2,38 milliárd eurót osztottak szét a nyertesek között.

 

200 millió eurót, azaz 63 milliárd forintot nyertek az El Gordo (A Kövér) elnevezésű karácsonyi lottón egy észak-nyugat spanyolországi település, Vilalba egyik bárjának vendégei. A karácsonyi lottó főnyereménye idén a 71198 számú szelvénnyel rendelkezőké lett. A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy összesen 160-an vihetik haza a legnagyobb összeget, ugyanis minden számsorból 160 darab szelvényt adnak el.

 

 

December 22-e Spanyolországban minden évben szinte csak a lottósorsolásról szól. Lényegében megáll az élet, mindenhol bekapcsolják a televíziót, és még a munkahelyeken is fél szemmel a négy órán át tartó élő közvetítést figyelik.

 

A sorsolást 1913 óta változatlan formában rendezik: a San Ildefonso általános iskola kiválasztott 20 diákja húzza ki a számokat, és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek. 

 

A számhúzást a Királyi Színházban (Teatro Real) rendezik meg évek óta, ahol már előző nap elhelyezik a 100 ezer játékban lévő számot tartalmazó golyót, és a nyereményeket jelző golyókat. A közjegyzők ellenőriznek mindent, majd lezárják és lepecsételik a terembe vezető ajtókat, éjszakára őrt is állítanak eléjük.

 

A számhúzást közönség előtt tartják, őket a sorsolás előtt egy órával engedik be a színházterembe. Rengetegen öltenek jelmezt a nagy eseményre, és szerencsehozó tündérként, boszorkányként vagy akár a pápának öltözve izgulják végig az eseményt.

 

A karácsonyi lottó része az ünnepi hagyományoknak, idén a spanyolok 74 százaléka vett részt benne. Ritka, hogy valaki egyedül vásároljon szelvényt, többnyire együtt játszanak a családok, a kollégák a munkahelyeken, vagy épp egy bár törzsvendégei. Vannak, akik konkrét számokhoz ragaszkodnak, és 30 éve mindig ugyanazt az ötjegyű számot veszik meg a karácsonyi lottón, de akadnak, akik az időzítésben hisznek, és az utolsó pillanatban, a sorsolás előtti este, az utolsó megmaradt sorsjegyekre vadásznak. Pedig a szelvényeket már júliusban elkezdik árusítani.

 

A több mint 200 éves hagyományra visszatekintő karácsonyi lottó a spanyoloknak annyira fontos, hogy még a polgárháború idején is megtartották. Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino (A Gyermek), ennek nyerteseit január 6-án, vízkeresztkor sorsolják, ahol idén 700 millió eurót fognak szétosztani. Az El Nino szelvények már kaphatóak az online lottózókban.