5 őrült kínai módszer a játékfüggőség kezelésére

Kínában több mint 350 millióan játszanak szerencsejátékokat – többen, mint ahányan az USA-ban élnek -, nem meglepő, hogy több milliónyi szerencsejáték függő is van köztük. A kínai média „Harmadik Ópiumháborúnak” nevezi a függőség elleni küzdelmet – arra a harcra utalva, melyet Kína vívott – eredménytelenül – azért, hogy határain kívül tartsa a narkotikumot.

 

Elkeseredett szülők meghökkentő módszereket próbálnak ki, hogy gyermekeit távol tartsák az „elektronikus herointól” - melytől az állami hivatalnokok becslése szerint a kínai fiatalok négyötöde függ kisebb-nagyobb mértékben. Nézzük, milyen messzire hajlandóak elmenni egyesek, hogy megóvják gyermeküket a zülléstől…

 

Sokkterápia

 

Az a több száz nevelőtábor, ahova a kínai szülők küldik fékezhetetlen csemetéiket, kegyetlen világ: a kemény edzés, az erőszak, az olykor halálos büntetés az alap ezeken a helyeken, de az elektrosokk terápia is előszeretettel használt eszköz ezekben a magánkézben lévő gulágokban, melyeket a krónikus játékosok és netfüggők részére alakítottak ki.

A nevelőtáborok személyzete - akik nagyrésze felett semmilyen hivatalos felügyelet nincs - a kétezres években kezdte el használni ezt a fajta terápiát, melyet kissé eufemisztikusan „xing nao”-nak vagyis „agysétának” neveznek. Az állítólag ártalmatlan, de rendkívül fájdalmas eljárás során elektródákat tapasztanak a gyerekek halántékára és kezére, majd 1-5 milliamperes áramot vezetnek beléjük.

Az elmélet, mely szerint ez a kínzás „megtisztítja az elmét” Yank Yongxintól származik, aki egy internetről leszoktató központot vezet Shangdong tartományban, ahol minden páciensétől 800 dollárt kér egy kezelésért. Az elektrosokk terápiát a kínai hatóságok 2009-ben betiltották, de Yang többi eljárása - mely némelyikében pszichotropikus drogokat is alkalmaznak, és teljesen elzárják a pácienseket a külvilágtól - továbbra is keresettek.

 

Profi hekker felbérelése

 

Problémája van a technikával? Harcoljon ellene a technikával! Mielőtt 2005-ben lediplomázott, Yu Qiang megszállott játékos volt, személyesen ismeri tehát a függőség minden fájdalmát.

Miután megkapta a diplomáját, Yu megalakította online cégét, a „Tingle Space”-t, mely arra specializálódott, hogy feltörje a szerencsejáték függőségben szenvedők online fiókját. 

Yu és munkatársai a szülőkkel való szerződés megkötése után, elkezdenek nyomozni a gyerek szerencsejáték fiókjai után, és átveszik felettük az irányítást. A tipikus forgatókönyv az, hogy a gyerek állandóan akadozást fog tapasztalni a játék során, különösen a játék legélesebb helyzeteiben.

A hekkerek emellett kitörlik azokat a virtuális javakat és díjakat is, melyeket az órákon át tartó játék során szereznek a gyerekek. Ez enyhíti a függőséget, és mintegy negatív kondicionálásként szolgál annak érdekében, hogy eltérítse a gyermeket a játéktól.

Yu maga is óriási összegeket költött virtuális javak megszerzésére a különböző játékokban, de a játékokhoz való kötődése hirtelen mérséklődött, mikor fiókját ellopták. „Hirtelen már nem érdekelt tovább a játék.” – nyilatkozta Yu az egyik kínai hírműsornak. „Természetesen, amit csinálunk, az csak az első lépés. A kommunikációs munka többi része a szülőkre marad.”

 

Börtönbe vonulás

 

Tavaly májusban, Mr. Zhang - egy kétgyermekes apa Henan tartományban - annyira rabjává vált az online szerencsejátékoknak, hogy már odáig jutott, hogy naponta 10 órát töltött különböző internetes kávézókban, és teljesen elhanyagolta a családját valamint a munkáját. Felesége már a válást fontolgatta.

2015. január 29-én, az elkeseredett Zhang kiszúrt egy nőt, aki szerinte „úgy öltözött, mint egy prostituált”, és elhatározta, hogy kirabolja. Zhang lefogta a nőt, elvette iPhone 6-os telefonját, majd elmenekült egy taxival.

Zhang azt mondta a riportereknek, hogy elsősorban azért követett el rablást, hogy kifizesse az adósságait, amit az online szerencsejáték miatt szedett össze, de ugyanakkor függőségét is kezelni akarta a börtönnel.

Második kívánsága teljesült – Zhang-ot négy és fél év börtönre ítélték, és 1500 dollárnyi bírság megfizetésére kötelezték.

 

Kézlevágás

 

2015 januárjában Wang Liang - egy középiskolás diák, akinek az volt a szokása, hogy iskola után internet kávézókban lógott – szüleit figyelmeztették a tanárai. A fiú bocsánatkérő levelet írt, melyben kinyilvánította bűntudatát. Sejtetett valamit a levél utolsó mondata, melyben megemlítette, hogy kórházi kezelése után visszatér.

Miután befejezte a levelet, Wang felkapott egy konyhakést, kiment a buszállomásra, és levágta a bal kezét. Az őrülten vérző fiú ezután leintett egy taxit, és bement a kórházba, ahol 10 órás műtéttel varrták vissza a kezét.

 

Új hobbi

 

Ahelyett, hogy megcsonkította vagy börtönbe juttatta volna magát, egy 27 éves építőipari munkás, Luo Bing úgy döntött, hogy úgy vet véget 10 éven át tartó online szerencsejáték függőségének, hogy ingyenesen vállal falfestést.

Lou számtalan estét töltött el internet kávézókban, gyakran egész hajnalig játszott. „Mostantól segítek az embereknek: munka után elmegyek falakat festeni. 10 hónapja nem játszottam.”

2008 óta, mikor ő és szülei Zhejiang tartományba költöztek, Lou 200.000 yüant, tehát úgy 30 ezer dollárt költött online játékokra.

A fordulópont akkor következett be, mikor ő és testvére egy házat újított fel, és bátyja azt mondta neki, hogy függősége miatt soha nem lesz semmilyen háza, nemhogy olyan, mint az a drága villa, amin épp dolgoztak. 

Hogy megszabaduljon játékszenvedélyétől, Luo meghirdette grátisz munkáját az interneten, miszerint 5 négyzetméterig ingyen vállal falfestést.

Felajánlása kezdetben hitetlenkedést, sőt ellenségeskedést váltott ki, néhányan azzal vádolták, hogy lopni akar, vagy valamilyen korábbi bűnéért próbál vezekelni. Idővel aztán Lou komoly hírnevet szerzett, és még pénzt is spórol új hobbijával…

 
Címkék: játékfüggőség,