5 meghökkentő szerencsejáték statisztika

2017-03-01
A Fox Business összeszedett pár érdekes statisztikát, mely jól mutatja, hogy mi is történik jelenleg a szerencsejáték iparban.

 

A szerencsejáték szektor az utóbbi pár évtizedben igen érdekes történeteket élt át – elég, ha csak Las Vegas felvirágzására, Atlantic City felemelkedésére és bukására, vagy az igencsak instabil makaói helyzetre gondolunk. 

A Fox Business összeszedett pár érdekes statisztikát, mely jól mutatja, hogy mi is történik jelenleg a szerencsejáték iparban.

 

Makaó szerencsejáték bevétele 3-szorosa Las Vegas-énak

Makaónak gazdag történelme van, kezdve attól, hogy portugál tulajdonú kereskedelmi kikötő volt, mely részesedést kapott a kalózoktól, egészen odáig, hogy 1999-ben kínai ellenőrzés alá került. Végül az egyetlen olyan hely lett Kínában, ahol legális a szerencsejáték, kormánya pedig megnyitotta a piacot a külföldi befektetők előtt. Miután az első amerikai tulajdonú kaszinó 2004-ben megnyitott, az elkövetkező évtized az intenzív növekedésről szólt, minden negyedévben újabb rekord profitot hozva az olyan óriási szerencsejáték vállalatoknak, mint a Wynn, a Las Vegas Sands és a többiek.

A szerencsejáték akkora biznisz itt manapság, hogy a makaói bevétel háromszor akkora, mint Las Vegasban. Még hihetetlenebb, hogy ez a szám jóval alacsonyabb mint 2014 elején – akkor Makaó körülbelül hétszer akkora szerencsejáték bevételt ért el, mint Vegas.

Mi történt 2014-ben?  A kínai kormány szigorúbb szabályozást vezetett be, mely kemény hatással volt mind a bevételre, mind a szerencsejáték vállalatok részvényárfolyamára. Ezután sok elemző gyorsan ugyanúgy leírta Makaót, ahogyan manapság Atlantic Cityvel teszik. De figyelembe véve, hogy Makaó még mindig háromszor akkora bevételt termel, mint Las Vegas, nem volt igazuk. Sőt, a novemberi bevétel 14 százalékkal több volt Makaóban, mint egy évvel korábban, és ezzel már zsinórban a negyedik hónap mutat növekedést az előző évihez képest, mely egy komoly fordulatot jelezhet.

 

Las Vegas-t rekordszámú, 43 millió látogató kereste fel 2016-ban 

Ugyan Makaó nagyobb bevételt termel, Las Vegas-t még mindig messze több látogató keresi fel. Makaóban körülbelül 30 millió látogató fordult meg 2016-ban, Las Vegas-ban pedig rekordszámú, 43 millió embert üdvözölhettek. Ez körülbelül hetede az USA egész lakosságának.

Sőt! Egy 2015-ös, 3.600 ember részvételével készült felmérés szerint, a Vegas-ban megfordulók 100%-a „nagyon elégedett” vagy „elégedett” volt az ott töltött idővel, és 90%-uk fog „egészen biztosan” vagy „biztosan” visszatérni. Ezek a magas elégedettségi adatok, azzal a ténnyel együtt, hogy az emberek 16%-a először volt Las Vegasban, azt mutatja, hogy az újoncok és boldogan visszatérők az elkövetkező években újabb látogatottsági rekordot generálhatnak.

 

A Las Vegas-ba érkezők körülbelül 12,5 milliárd dollárt költöttek étkezésre 2016-ban

A Las Vegasi turisták (nem számítva tehát a helyieket) a becslések szerint fejenként 292 dollárt költöttek étkezésre az ottlétük során, vagyis összesen 12,5 milliárd dollárt, és ezzel ez a harmadik legnagyobb kiadásuk a hotel és a szerencsejáték után. Érdemes megjegyezni, hogy a szerencsejáték bevétel jelenleg csak körülbelül egyharmada a látogatók teljes költésének, így az étkezés, szórakozás, és egyéb nem szerencsejátékhoz köthető bevételek fontosabbak, mint valaha.

A szerencsejátékozó látogatók átlagos szerencsejáték célú költése 578 dollár volt, de azon látogatók száma, akik játszottak, a 2011-es 77%-ról 2015-re 73%-ra csökkent, és 50% válaszolt úgy, hogy összesen csak két vagy annál is kevesebb órát játszott. A szerencsejáték még mindig nagyon fontos része Las Vegas bevételeinek, de láthatóan egyre növekvő hangsúlyt kapnak a nem szerencsejátékkal kapcsolatos szórakozási lehetőségek.

 

A négy nagy szerencsejáték cégnek összesen 39 milliárd dollár adóssága van

A négy nagy amerikai vállalat – Wynn, MGM, Las Vegas Sands és a Caesars Entertainment – mind súlyos adósságterhet cipel: összesen körülbelül 39 milliárd dollár hosszútávú adósságuk van. Ez a szám körülbelül 16 milliárd dollárral nagyobb volt, mielőtt a Caesars Entertainment csődegyességeket kötött volna az elmúlt év folyamán, és ezzel ez a cég lett a legkevésbé eladósodott a négy közül.

 

A Wynn részvényárfolyama 30%-kal nőtt ebben az évben, de még mindig csak kevesebb, mint fele, mint ami 2014-ben volt

Az elmúlt pár év keményen érintette a kaszinóipart, a Las Vegas Sands, a Wynn és az MGM részvényei mind összeomlottak 2014 és 2016 között. Azonban a helyzet nagyban változott az utóbbi pár hónapban, hiszen mindhárom vállalat részvényárfolyama emelkedik augusztus óta. Bizonyára lesznek még hullámvölgyek, de jelenleg úgy tűnik, hogy ezek a cégek túl vannak az utóbbi két év fájdalmain.

 
Címkék: kaszinó,