5 évet kapott a JP Morgan szerencsejáték-függő brókere

2016-03-30
Csupán ötévnyi börtönbüntetést kapott a JP Morgan Chase volt brókere, Michael Oppenheim, aki több mint 22 millió dollárt (6 milliárd forintot) sikkasztott el ügyfelei pénzéből, hogy abból fedezze szerencsejáték adósságait.

 

Analisa Torres bíró elnézően bánt az alperessel, mert szerinte láthatóan bűntudata volt, és megfogadta, hogy harcolni fog játékszenvedélye ellen, ami akkor súlyosbodott, mikor lánya fogyatékosan született.

 

“Tisztában vagyok vele, hogy a szerencsejáték függőség egy mentális zavar, mely súlyosbodhat stresszes és depressziós időszakokban.” – jelentette ki Torres, mikor elutasította az ügyészség által kért 10 éves börtönbüntetést.

 

“Tudatában vagyok annak, hogy szörnyű dolgot tettem. Mindig úgy gondoltam, hogy egy-két üzletkötésnyire vagyok attól, hogy mindent helyrehozzak. Számomra sajnos egyetlen fogadás is sok. Ha nem lennék szerencsejáték-függő, nem loptam volna.”  - mondta Oppenheim az ítélethirdetés előtt, aki szerint a függőség „eltérítette” az agyát.

 

 

Oppenheim, akinek egy időben 500 ügyfele is volt, és közel 90 millió dolláros alaphoz volt hozzáférése, novemberben bűnösnek vallotta magát többrendbeli csalás és sikkasztás vádjában. A bírósági anyagokból kiderül, hogy az FBI szerint a férfi úgy próbálta meg leplezni a sikkasztást, hogy az egyik ügyfél számlájáról a másikra mozgatta a pénzeket, mintegy „bújócskát” játszva tíz leggazdagabb ügyfele vagyonával, miközben hamis kimutatásokkal altatta őket.

 

Oppenheim ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele 1993-ban kezdett el NFL meccsekre fogadni. Miután hatszámjegyű összeget veszített, elkezdett lopni ügyfelei számlájáról, hogy fedezze egyre halmozódó adósságát. Végül opciós kereskedésbe kezdett, ahol egyszer egyetlen nap alatt 2,7 millió dollárt veszített egy különösen kockázatos tranzakcióval. „Tisztelt Bíró úr, szégyellem, amit tettem.” – jelentette ki a tárgyaláson. „Bárcsak hamarabb lebuktam volna.”

 

Pénzügyi csalás - Sokféleképpen ítélik meg

 

A pénz és a csalás elválaszthatatlanok egymástól, az értük járó büntetés azonban igencsak különböző lehet. Íme a leghírhedtebb amerikai példák:

 

Bernie Madoff

Bernie Madoff az egyik legjobb bróker, befektetési tanácsadó és pénzügyi finanszírozó volt az Egyesült Államokban, míg ki nem derült, hogy vállalatának vagyonkezelési egysége nem volt más, mint egy monumentális piramisjáték. Övé az a kétséges megtiszteltetés, hogy elmondhatja magáról, hogy ő találta ki az amerikai történelem legnagyobb pénzügyi csalását - mindent összevetve közel 65 milliárd dollárt lopott el, többek közt nonprofit szervezetektől és idősektől.

Büntetés: 150 év

 

 

Scott Rothstein

Scott Rothstein egy menő floridai ügyvéd, filantróp és politikai adományozó volt. Egyúttal ő volt a valaha volt legnagyobb piramisjáték üzemeltetője, mellyel 1,2 milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől, luxus életmódja fedezésére.

Büntetés. 50 év

 

 

Nick Leeson

Leesen egy olyan „csődtömeg” kereskedő volt, akinek csalárd, vakmerő tőzsdei manőverezései 1,4 milliárd dollár veszteséget eredményeztek. Állítólag az ő akciói vezettek a legrégebbi brit kereskedelmi bank, a Barings összeomlásához. 1999-ben film is készült róla Ewan McGregor főszereplésével, Rogue Trader (Csődtömeg) címmel.

Büntetés: 6 és fél év

 

 

Jordan Belfort

1999-ben Jordan Belford bűnösnek vallotta magát tőzsdei manipuláció és csalás vádjában. Meggazdagodásának története ihlette a Leonardo DiCaprio által megszemélyesített brókert Martin Scorsese A Wall Street farkasa című mozijában. Belford jelenleg motivációs tréner.

Büntetés: 22 év 

 
 
Címkék: kaszinó,