5 év alatt sem oldódott meg a ciánmérgezésben meghalt lottónyertes ügye

2017-09-18
Urooj Khan el sem tudta hinni, hogy mekkora szerencse érte, mikor 2012-ben lekaparta második szelvényét egy otthonához közeli üzletben, Chicagóban, és rájött, hogy 1 millió dollárt nyert.

 

Mikor feleségével és tinédzser lányával átvette az óriási, szimbolikus csekket az illinois-i lottótársaság képviselőitől, arról beszélt, hogy a nyeremény segítségével bővíteni tudja majd ruhatisztító vállalkozását.

 

Pár héttel később azonban, még mielőtt ténylegesen is felvehette volna 1 millió dolláros nyereményét, a 46 éves Khan váratlanul meghalt. Mivel testén nem találtak semmilyen sérülést, és az első vérvizsgálat során sem merült fel semmilyen kétség, a halottkém arra a megállapításra jutott, hogy természetes halált halt.

 

Miután azonban egy gyászoló rokon meggyőzte a hivatalt, hogy vizsgálja meg közelebbről az ügyet, a további vizsgálat megállapította, hogy Khant megmérgezték - mégpedig halálos dózisú ciánnal. A chicagói rendőrség gyilkosság ügyében indított nyomozást.

 

 

A Chicago Tribune 2013 januárjában részleteket közölt Khan halálával kapcsolatban, mely után nemzetközivé vált a médiaérdeklődés a rejtélyes gyilkosság ügyében, melyet az egyik, a nyomozásban részt vevő rendőrtiszt egy Agatha Christie regényhez hasonlított.

 

Most, öt évvel Khan július 20-i halálát követően, a chicagói rendőrség továbbra sem közöl sokat a nyomozással kapcsolatban. Egy azonban biztos: senkit sem vádoltak meg az utóbbi évek egyik legfurcsább chicagói gyilkossága ügyében.

 

Khan szerettei csalódottak, válaszokat várnak a rendőrségtől, de azokat lehet, hogy soha nem kapják meg. “Mindig ugyanazt a választ kapom – hogy tanukat keresnek. Meddig fog még ez tartani?” – kérdezte Khan bátyja, Imtiaz egy nemrég készült interjúban. „Ki lehetett tanúja az esetnek?”

 

Egy, az esetet jól ismerő rendőrségi forrás azt nyilatkozta a Tribune-nek, hogy a nyomozás megakadt, mivel azok a Khan-hoz közeli emberek, akiknek lehet, hogy vannak információik a halálával kapcsolatban, semmilyen információt nem osztanak meg a nyomozókkal.

 

Az indiai származású Khan a 80-s évek végén költözött Chicago-ba, ahol több vegytisztító üzlete is volt második feleségével, Shabana Ansari-val közösen. Khan olykor vett egy-egy lottószelvényt, de miután megcsinálta a hajjt – azt a szaud-arábiai zarándoklatot, melyet minden muszlimtól elvárnak – megpróbált felhagyni a szerencsejátékkal és erényesebb életet élni.

 

Azon a 2012-es napon azonban hirtelen úgy döntött, hogy mégis vesz két szelvényt. “Nyertem egy milliót!” - kiáltozta Khan, miután lekaparta a második sorsjegyet. Úgy döntött, hogy nem évjáradékként, hanem egyösszegben veszi fel a nyereményt, így az adók levonása után 425 ezer dollár – tehát úgy 110 millió forint - ütötte a markát. Azonban mielőtt felvehette volna az összeget, meghalt az otthonában.

 

Mivel nem utalt jel idegenkezűségre, nem végeztek boncolást. A törvényszéki patológus azonban vett vérmintát – ami standard eljárásnak számít minden halálesetkor – és ellenőrizte szénmonoxidra, opiátokra és alkoholra. Mikor ezek eredménye negatív lett, a hivatal azt állapította meg, hogy Khan az érfalak keményedése miatt halt meg.

 

Imtiaz Khan ezt nem tudta elfogadni, különösen, mivel a testvére nyereménye feszültséget okozott a tágabb család körében. Számtalanszor felhívta a hivatalt, és kérte, hogy vizsgálják ki az esetet. “Folyton azt mondogattam: ‘Nem szívinfarktusban halt meg. Meggyilkolták.” – mondta Khan. „Vizsgálják meg jobban, kérem!”

 

A hivatal végül elrendelt egy átfogóbb toxikológiai tesztet, többféle potenciálisan káros anyag jelenlétét is ellenőrizték, például amfetaminokét, PCP-jét, fentanilét és barbituratokét. Meglepő módon a vizsgálat halálos dózisú cián jelenlétét mutatta ki.

 

2012 végén a nyomozók több mint négy órán át kérdezték ki Khan özvegyét, Ansarit. Védője, Steven Kozicki akkoriban azt nyilatkozta, hogy minden kérdésre válaszolt. A hatóságok átkutatták az otthonukat, melyben Khannal, és annak előző házasságából származó lányával, Jasmeennel, valamint Ansari apjával éltek.

 

Shabana Ansari a Tribune cikke után azt mondta a riportereknek, hogy a nyomozók arról kérdezték, hogy milyen összetevőket használt annak a hagyományos indiai bárány curry-nek az elkészítésekor, mely végül a férje utolsó vacsorájának bizonyult. A hírek szerint az ételből Khanon kívül Ansari, annak apja, Fareedun Ansari és Jasmeen is evett. Ansari és az apja is azt nyilatkozta, hogy nincs köze a férfi halálához. „Annyira csodálatos ember volt.” – nyilatkozta Ansari. „Senki sem akarhatta megölni.”

 

Mint kiderült, valamivel több, mint egy évvel Khan halála előtt az adóhivatal zálogot tett a család házára Fareedun Ansari több mint 120 ezer dolláros adóhátraléka miatt.

 

A halottkémi hivatal, mely tűz alatt volt amiatt, ahogyan Khan halálával foglalkoztak hat hónappal korábban, exhumálta a testet, és boncolást végeztek. Stephen J Cina, az akkori vezető orvos később elmondta a riportereknek, hogy az előrehaladott bomlás miatt nem lehetett megállapítani, hogy milyen mennyiségű cián jutott Khan testébe. A muszlim hagyományokat követve a testet nem balzsamozták be, ez is hozzájárult az állapotához. Cina azt is elmondta, hogy a törvényszéki patológusok csak „maradékot” találtak a gyomorban, így nem voltak biztosak benne, hogy mit evett utoljára.

 

A boncolás azonban kimutatta, hogy koszorú artériája 75%-ban el volt záródva, melyet akkoriban Shabana Ansari védőügyvédje hangsúlyozott, mint természetes halálokot. Valóban, a boncolás során megállapították, hogy a koszorúér betegség hozzájárulhatott Khan halálához. “Mivel a cián befolyásolja az oxigénhasznosítást a szövetekben, logikusan következik, hogy egy természetes betegségfolyamat, ami már korlátozza a vér szívbe való áramlását, különösen érzékennyé teheti az egyént erre a toxinra.” jelentette ki 2013 februárjában kiadott végső boncolási jelentés.

 

Egy közelmúltban készített rövid telefonos interjúban Cina azt mondta, hogy a toxikológiai eredmény halálos dózisú cián jelenlétét mutatta ki, „meglehetősen egyszerűvé” téve ezzel a gyilkosság tényének megállapítását.

 

“Valószínűleg azok az öngyilkosságok a legvitatottabb esetek, mikor a család nem akarja elfogadni az ítéletet.” mondta Cina. Khan-nak nem voltak öngyilkos gondolatai, mondta, és „nem volt bizonyíték arra, hogy véletlenül mérgezte volna meg magát.”

 

Cina szerint az eset “valószínűleg a 10 legemlékezetesebb” az általa az igazságügyi patológusi szakmában eltöltött 26 év során tapasztaltak közül, de bizonyára a legnagyobb médiavisszhangot kiváltott ügy.

 

Apja halála után Jasmeen elköltözött otthonról, és Khan testvéréhez valamint annak férjéhez költözött. Jasmeen, aki jelenleg a Loyola Egyetem hallgatója Chicago-ban, nem válaszolt a sajtó megkeresésére.

 

Mivel Urooj Khannak nem volt végrendelete, a családtagok harcolni kezdtek a vagyonáért a bíróságon, majd végül megállapodtak.

 

A bírósági iratok szerint végül a lánya kapta meg néhány lakását, melyeknek összértéke 250 ezer dollár, valamint a lottónyeremény harmadát, körülbelül 140 ezer dollárt. Az özvegyé lett a vegytisztító vállalkozás, melyet valamivel több mint 1 millió dollárra értékeltek, és a lottónyeremény kétharmada, körülbelül 280 ezer dollár. 

 

A megállapodás részeként mindkét fél elzárkózik attól, hogy gyilkosság ügyében indítson pert, hacsak a bűnügyi nyomozás új bizonyítékot nem talál. 

 
 
Címkék: lottónyertes,