55%-kal nőtt a sportfogadás forgalma Lengyelországban

2019-01-28
A lengyel liszensszel rendelkező online sportfogadási szolgáltatók az ország piacának már közel felét birtokolják.

 

A lengyel pénzügyminisztérium közlése szerint a lengyel liszensszel rendelkező fogadóirodák földi és online forgalma 2018-ban elérte az 1,5 milliárd zloty-t (1,37 milliárd dollárt), ami 55%-os növekedés a 2017. évi 3,3 milliárdhoz képest, és háromszorosa a 2016-os 1,7 milliárdnak.

 

A sport.pl cikke szerint a lengyel liszensszel rendelkező fogadóirodák 48 százalékos részesedést tudhatnak magukénak, ami nyolc százalékponttal magasabb, mint 2017 év végén. Az új lengyel online szerencsejáték törvény életbe lépését megelőzően, 2017 áprilisában a lengyel liszensszel rendelkező szolgáltatók még csak 10 százalékos piaci részesedést birtokoltak.

 

A piaci részesedés növekedése részben annak köszönhető, hogy a minisztérium 7 új online fogadási liszenszet adott ki 2018-ban, és így összesen már 14 lengyel liszensszel működő szolgáltató tevékenykedik a piacon, bár ezek egy része még nem rendelkezik lengyel verziójú weboldallal.

 

A lengyel STS-nek a hírek szerint a tavalyi évben 47,1%-os piaci részesedése volt a lengyel szabályozott online fogadási piacon, míg a cseh Fortuna Entertainment Group lengyel leányvállalata közel 34 százalékot birtokolt a tortából. A Totolotek – melyet az Intralot megpróbált felvásárolni – volt a harmadik legnagyobb szolgáltató 7,3%-kal, őket követte a forBET (4,4%) az összes többi szolgáltató pedig a maradék 7,3%-on osztozott.

 

A lengyel pénzügyminisztérium feketelistáján – melyen azok a nemzetközi szolgáltatók szerepelnek, akik lengyel engedély nélkül fogadnak lengyel játékosokat, és ezért blokkolásra kerülnek – jelenleg 5414 domain szerepel. A blokkolást a telekommunikációs cégeknek kell megoldaniuk, ennek elmulasztása esetén akár 250 ezer zloty-s (67 ezer dolláros) büntetésre is számíthatnak.