53 milliárd dollárt termelhetnek a makaói kaszinók 2022-re

2018-01-22
A makaói szerencsejáték szektor nyerő szériában van – a területen üzemelő kaszinó resortok 16 hónapja sorozatosan bevételük növekedéséről számolnak be. Az elemzők szerint nem valószínű, hogy egyhamar véget érne ez a trend.

 

A Morgan Stanley elemzői azt jósolják, hogy a 2017-es év csupán a kezdete volt az akár öt évig is eltartó növekedési trendnek, és a város kaszinóinak tiszta játékbevétele 2022-re elérheti az 53 milliárd dollárt.

 

Az elemzők több tényezővel is alátámasztották ezt a rózsás jövőképet. Egyik ilyen, hogy a VIP játék ismét virul Makaóban, a Morgan Stanley szakemberei ráadásul évi 11 százalékos növekedést várnak ebben a szektorban. Az iparág éves tiszta játékbevétele valahol 33 és 34 millió dollár között lehet.

A szakemberek emellett a megnövekedő költési kedvet és a látogatók számának növekedését vetítik előre. Figyelembe vették azt is, hogy számos infrastrukturális fejlesztés fogja növeli a látogatószámot, beleértve a Hong Kong-Zhuahai Makaó hídat és a Hengqin-szigetet. A Hengqin háromszor akkora, mint Makaó, és kritikus szerepet játszhatna abban, hogy a jövőben a Makaó kínálata túlmutathasson a szerencsejátékon.

 

A 2022-re vonatkozó optimista előrejelzések szerint Makaó szerencsejáték ipara jóval meghaladná a korábbi csúcsokat. A korábbi években a kaszinók sokkal többet szedtek be, mint most, 2014-ben például 43,9 milliárd dollárt. A kontinentális kínai kormány korrupcióellenes keresztes hadjárata miatt azonban több mint két évig csökkent a bevétel.

A makaói kaszinók 2017 első 11 hónapjában 30,4 milliárd bevételt értek el, és ezzel ez lesz három éve az első olyan év, hogy az éves bevétel meghaladja a 30 milliárd dollárt. 

 

Míg a Morgan Stanley elemzését minden bizonnyal örömmel fogadják a kaszinó üzemeltetői és részvényesei, még mindig sok az ingatagság a kínai övezet játékszektorában, és sok a bizonytalanság, hogy hogyan fog festeni az ipar 2022-re.

Az egyik legnagyobb kérdőjel továbbra is a szerencsejáték liszenszek megújításának folyamata. A makaói szolgáltatók mindegyikének más-más lejárati dátum szerepel a koncessziós szerződésében, de mindegyik vagy 2020-ra vagy 2022-re esik.

A makaói hatóságok szűkszavúak azokkal a szabályokkal és előírásokkal kapcsolatban, melyeket a városban továbbra is szolgáltatni kívánó cégek számára előírhatnak, bár azt mondták, hogy elképzeléseiket 2018-ban be kívánják jelenteni.

Követelhetik többek között, hogy a szolgáltatóknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a nem szerencsejátékkal kapcsolatos attrakciókra. Egy novemberben közzétett adat szerint a nem kormányzati kiállításokon való részvétel ebben az évben a nyolc százalékkal nőtt, míg a találkozók és a konferenciák közel 88 százalékos látogatószám növekedést könyvelhettek el.

 

A Sanford C. Bernstein kutatása arra a megállapításra jutott, hogy a kínai látogatók átlagos nem szerencsejátékkal kapcsolatos költése 2025-ig megduplázódhat, bár ez még mindig elmaradna attól, amit a kínai utazók a Las Vegas-i piacokon költenek.