514 millióval kevesebbet fizetett ki a lottótársaság a nyerteseknek

2013-10-28
A brit lottótársaság először visszaigazolta, hogy a 12 kollégából álló szindikátus megnyerte a meghirdetett 6,2 millió fontos jackpotot, két nappal később azonban, „emberi hibára” hivatkozva csak 1,5 millióval kevesebbet fizetett ki nekik.

 

Erről álmodtak már 12 éve, mióta minden héten, kitartóan ugyanazokkal a számokkal játszottak. Gina Nolan és 11 kollégája múlt hét szombaton végre eltalálta mind a hat nyerőszámot. Az egy biggleswade-i raktárban dolgozó szindikátus vezetője felhívta a Camelot lottótársaságot, ahol megerősítették, hogy valóban övék a 6,2 millió font értékű jackpottal meghirdetetett Lotto nevű játék három nyertes szelvényének egyike.

 

Középen a szindikátus vezetője, Gina Nolan

 

A szombati sorsolás előtt közvetlenül még 6,2 millió fontos jackpotról szóltak a híradások, és a BBC1-en élőben közvetített sorsoláson is „Na gyerünk, 6,2 millió!”  felkiáltással eresztették el a golyókat. Sőt! A nemzeti lottótársaság hivatalos Twitter oldalán is ezt az üzenetet posztolták ki: „Egy átlagos fürdőkádat 27-szer lehetne megtölteni a 6,2 millió fontos nyereménnyel, ha 2 fontos érmékkel fizetnénk ki!”

 

A lottósorsolás közvítésekor még 6,2 millió font nyereményt ígértek

 

A szindikátus 11 tagja így 159.709 fontra, egyikük – aki duplán szállt be a költségekbe - pedig ennek duplájára számított. 

Két nappal később azonban a Camelot közölte velük, hogy hibáztak a jackpot kiszámításakor, és nem 6,2 millió font, hanem csak majdnem 1,5 millió fonttal kevesebb a főnyeremény tényleges összege, így nekik is csak fejenként 124.621 font jár.

„Elvette a nyerés örömét. Nem értem, hogy egy ilyen nagy vállalat, hogy követhet el ekkora hibát. Idegesebb lettem, mint mikor megtudtam, hogy nyertünk.” – nyilatkozta a szindikátus vezetője, az 53 éves Gina Nolan. 

 

A lottótársaság szóvivője elnézést kért az érintettektől, de rosszabbkor nem is jöhetett volna ez a negatív PR a Camelotnak, hiszen az október 5-i áremelés óta igencsak veszített a népszerűségéből a játékosok körében, ráadásul a múlt héten kirobbant adóoptimalizálási botrány sem tett jót a hírnevének.