50 millió új játékost jelent az új lengyel és cseh online szerencsejáték piac

2016-06-30
Lengyelország és Csehország is a közeljövőben nyitja meg szabályozott online pókerpiacát.

 

Az új lengyel és cseh jogszabályoknak köszönhetően hamarosan közel 50 milliónyi potenciális játékos jelenik meg az Európai Unió szabályozott pókerpiacán. Az EU 28 tagállama közül már csak egy pár olyan van, ahol nincs meg az online póker jogi keretrendszere – bár ezek közül az egyik (Németország) a legnagyobb gazdasági erővel rendelkező ország az EU-ban.

 

Csehország magas adókkal nyit

 

Csehországban Andrej Babiš pénzügyminiszter nyújtotta be a javaslatot a szerencsejáték jogszabályok megreformálására 2014-ben, melynek egyik fő motivációja az volt, hogy adót vessenek ki a szerencsejátékokkal, hogy kompenzálják káros társadalmi hatásait. „Az ilyen jellegű játékok közvetett állami költsége sokkal magasabb, mint az abból származó bevétel. Ezt ki kell egyenlíteni.” – nyilatkozta Babis a Business Week riporterének.

Az első jogszabályváltozat szerint az adó mértéke 40 százalék lett volna – ezt végül ejtették, de a június 10-én elfogadott verzió is relatíve komoly szerencsejáték adót tartalmaz.

A szokásos, 19 százalékos társasági adón felül a szerencsejáték szolgáltatóknak a véletlenszám generátort alkalmazó játékok tiszta játékbevétele után még 35 százalékos, a sportfogadás és lottójátékok után 23 százalékos szerencsejáték adót is be kell fizetniük.

A jogszabály szigorú feltételeket szab a játékosok veszteségeinek limitálása érdekében, mely valószínűleg csökkenteni fogja ezeknek az engedélyezett játékoknak a vonzerejét a liszensszel nem rendelkező szolgáltatókkal szemben. Pókerben 1000 korona (41,45 dollár) lehet a legnagyobb tét, a nyeremény pedig egy játékban vagy tornán sem haladhatja meg az 50 ezer koronát (2.072 dollárt).

A piac nem szegregált, de a cseh játékosok nem férhetnek hozzá a nagyobb tétes cash játszmákhoz illetve bajnokságokhoz. Így, bár a külföldi szolgáltatók igényelhetnek online póker liszenszet, a Sunday Millionhoz hasonló versenyek nem lesznek elérhetőek a csehek számára.

A fentiek minden bizonnyal komoly mértékben csökkenteni fogják azon játékosok számát, akik jelenlegi kedvenc online pókertermüket olyanra cserélik, mely az új jogszabály szerint szerez engedélyt a cseh piacon.

Az új cseh jogszabály az IP-címek valamint a pénzügyi tranzakciók szigorú blokkolásával próbál hadba szállni a liszensz nélkül üzemelő szolgáltatókkal. Miután egy szolgáltató felkerül a feketelistára, az internetszolgáltatók és fizetési szolgáltatók 15 napon belül kötelesek megkezdeni a blokkolást.

Mire a jogszabály 2017. január 1-én életbe lép, a tervek szerint már ki is adják az első liszenszeket, azonban a magas adók miatt, valószínűleg csak a legnagyobb szolgáltatók fognak engedélyért folyamodni.

 

A 2011-es lengyel jogszabály hatástalannak bizonyult

 

A lengyel pénzügyminisztérium 2014 júniusában jelentette be a kormány azon szándékát, hogy módosítja szerencsejáték jogszabályait annak érdekében, hogy azokat összhangba hozza az EU irányelvekkel, és könnyebbé tegye a külföldi szolgáltatók számára az online szerencsejáték engedély igénylését.

A 2011-es jogszabály meglehetősen korlátozó volt. Nem tette például lehetővé, hogy a Lengyelországon kívüli székhellyel rendelkező szolgáltatók liszenszet igényeljenek, és csak a lóversenyfogadást és a sportfogadást engedélyezte. Az online szerencsejátékok egy hatalmas szelete tehát a jogszabályi keretrendszeren kívül ragad, így az online pókerszolgáltatók folyamatosan törvényszegést követtek el a lengyel játékosok kiszolgálásával.

Május közepéig most sem volt biztos, hogy az online pókert engedélyezi-e vagy sem az új jogszabály, akkor azonban Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az online pókert legalizálják. „El akarunk távolodni az olyan megoldásoktól, melyek a szerencsejáték piac 95 százalékát a szürkében tartja.” – jelentette ki a sajtótájékoztatón.

A lengyel kormány tervei szerint az új jogszabály 2017. január 1-én lép életbe, azonban van még pár lezáratlan kérdés, melyet rendezniük kell.

A szolgáltatók szempontjából a legfőbb kérdés az, hogy milyen mértékű lesz a szerencsejáték adó, és mi alapján fogják azt számítani. Jelenleg a jogszabály a forgalom után szab ki 12 százalékos adót, azonban a hírek szerint ezt fel fogja váltani egy, a tiszta játékbevétel után fizetendő 20 százalékos adó.

Az online pókert és nyerőgépjátékokat legalizálják, azonban minden liszensszel rendelkező szolgáltató a felelős szerencsejáték elveit betartva üzemeltetheti csak oldalát. Az engedély nélküli szolgáltatókat a lengyelek is pénzügyi és ip cím blokkolással kísérlik meg távoltartani piacuktól – ennek részleteiről még nincsenek hírek.

A javaslat megszünteti a lengyel telephely szükségességét, valamint a szerencsejáték szolgáltató alkalmazottai felé támasztott szakmai vizsga követelményét – ezt a bürokratikus rendszert egy kötelező tréning váltja fel.

 

Jövedelmezőbb lehet a lengyel piac

 

A két ország közül a Cseh Köztársaság a kisebb, mind területre mind népességre – azonban a 10,5 millió cseh állampolgár fejenként több mint 18 ezer dolláros jövedelemmel rendelkezik, és itt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az EU-ban. Összehasonlításképpen: a portugál piac – mely szintén nyitásra készülődik – 10,4 millió fős lakosságának valamivel több, mint 19.600 dollár az egy főre eső jövedelme. A 38,5 milliós Lengyelországnak azonban jóval alacsonyabb, 13,390 dollár az egy főre eső GDP-je.

A Cseh Köztársaság ezért elsőre érdekesebb lehet a szolgáltatók számára, hosszabb távon azonban Lengyelország nagyobb piac lehet. Összességében a lengyel jogszabály-tervezet előnyösebb lehet, mint a cseh változat – nagyobb népessége több szolgáltatót tarthat el még akkor is, ha jövedelmük alacsonyabb, mint a cseh állampolgároké.