50-szeres nyereményt hozott a leghírhedtebb brit lóverseny meglepetés bajnoka

2022-04-13
Az 50-1-es oddsszal, esélytelenként induló Noble Yeats egy amatőr zsokéval a hátán lett az Egyesült Királyság egyik leghíresebb futamának, a Grand Nationalnek a győztese.

 

A zsoké, Sam Waley-Cohen 1990 óta az első amatőr, aki meg tudta nyerni a világ egyik legbrutálisabb lovas akadályversenyét. Ő és Noble Yeats két és negyed hosszal nyert a másodikként befutó Any Second Now előtt.

 

A tündérmeséhez az is hozzátesz még egy csipetnyi érzelmet, hogy ez volt Waley-Cohen pályafutásának utolsó versenye. A 39 éves fogorvos a futam előtt két nappal jelentette be visszavonulását, de ő sem számított arra, hogy ilyen stílusosan fejezi be karrierjét. 

 

A Grand National az egyik leghíresebb – és legkiszámíthatatlanabb – lóverseny a világon, és “a” legnagyobb a globális nézettséget tekintve. A becslések szerint 500-600 millióan nézik az eseményt, több mint 140 országban.

 

Ami páratlanul brutálissá teszi a futamot, hogy nem elég, hogy a verseny távja igen hosszú, több mint 4 mérföld (nagyjából 7 kilométer), de közben összesen 30 különféle akadályon (sövényeken, vizes árkokon) is át kell küzdeniük magukat a lovaknak. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi az egészet, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának. 

 

A viadal nehézsége tehát nem csak a pálya hosszában, hanem az akadályok kiépítésében is rejlik: a változó magasságú (120 és 160 centiméter közötti) földből készült akadályok tetejére bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja hogy, milyen magasságot is kell átugrania, illetve mi vár rá az akadály mögött.

 

A Grand National hendikep verseny, tehát a gyorsabb lovak hendikep értéket kapnak, és a verseny során ennek megfelelő plusz súlyt kell cipelniük annak érdekében, hogy a lassabb és gyorsabb lovak egyenlő eséllyel indulhassanak a megmérettetésen.

A 2022. április 9-én, szombaton induló 40 ló közül mindössze 15 teljesítette a versenyt.

 

Ugyan a National híres arról, hogy meglepetés győztesek születnek, Noble Yeats idei eredménye valóban meghökkentő. Az egyik fogadóiroda képviselője azt mondta The Racing Postnak, hogy ez a ló az egyik „legkevésbé kedvelt induló” volt – más szóval a legkevesebb játékos fogadott rá – az év egyik legnagyobb fogadási eseményén az Egyesült Királyságban, melyen még azok is fogadni szoktak, akik egyébként soha. Évente hozzávetőlegesen 300 millió font (135 milliárd forint) értékben tesznek meg téteket a játékosok csak erre az egy futamra.

 

„Ami az eredményeket illeti, ez minden bizonnyal az egyik legjobb Grand National számunkra.” – mondta Nicola McGeady, a Ladbrokes szóvivője a The Postnak. „Noble Yeats egyáltalán nem bizonyult népszerűnek a fogadók körében, és a tavalyi eredmény után megúsztunk egy újabb költséges nyereménykifizetést.”

 

A futamon az elmúlt néhány évben a fogadók által támogatottabb nyertes született. Tavaly a Minella Times győzött, 11-1-es oddsszal. Előtte 2018-ban és 2019-ben Tiger Roll nyerte meg az eseményt, így ő lett az első, aki meg tudta védeni a címét az 1970-es évekbeli legendás Red Rum óta.

 
Címkék: fogadás, lóverseny,