4,5 milliárd dollárból nyitott új kaszinót Makaón a Sands

2012-04-12
Az új komplexum oroszlánokkal és kötéltáncosokkal tarkított hivatalos megnyitóját szerdán tartották a világ legnagyobb szerencsejáték piacának számító Makaón.

 

A Sheldon Adelson, amerikai mágnás által vezetett Sands China majd egy évnyi késéssel nyitotta meg a kaszinókat, szállodákat, áruházakat, valamint egy konferenciaközpontot is magába foglaló épületegyüttest Makaón. A beruházás értéke több, mint 4 milliárd dollár (kb. 1000 milliárd forint).

Az új makaói létesítményen kívül a Sands China Ltd két másik kaszinóval is rendelkezik már Kínában, csupán egy órányi kompozásra Hong Kong-tól. A komplexum megnyitója nagyon kapóra jött a cégnek, hiszen az utóbbi időben piacot vesztett riválisaival, mint például a Galaxy Entertainment-tel szemben.

 

Az 5.800 szállodai szobát – az eddigi makaói szállodai kapacitás egynegyedét -, 240 szerencsejáték asztalt és 50.000 ember befogadására alkalmas konferenciatermeket is magában foglaló létesítmény 20 ezer embernek ad munkát.  A szórakoztató központban 27.000 négyzetméternyi szerencsejáték helyszínt, és 111.000 négyzetméternyi  üzlethelyiséget alakítottak ki. "Üzleti, kongresszusi és szabadidő várost csinálunk Makaóból" - mondta Sheldon Adelson, az amerikai konszern elnök-vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón.

 

Fotó: Reuters

 

A CLSA befektetőház becslései szerint a Sands ezzel az új létesítménnyel a tavalyi 15%-ról az idei év végére 20%-ra fogja növelni Makaó szerencsejáték piacán való részesedését. A cég valószínűleg abból is profitálni fog, hogy az elkövetkező legalább három évben nem nagyon fog újabb kaszinó épülni a térségben.

 

Makaó, amelyet Portugália 1999-ben adott vissza Kínának, az egyetlen olyan terület Kínában, ahol legálisan működhetnek kaszinók. 2002-ben nyitotta meg szerencsejáték piacát a külföldi cégek számára, és a Sands volt az első, aki Las-Vegas-i stílusú kaszinót épített a területen. Makaó szerencsejáték piaca azóta hihetetlen fejlődésen ment keresztül, számos új kaszinó létesült, hogy profitáljon a folyamatos növekedésből. 2011-ben a makaói kaszinók forgalma 42%-kal 33,5 milliárd dollárra (kb. 7.600 milliárd forint) nőtt, azaz ötször-hatszor akkora volt, mint a Las Vegas-i létesítményeké.

 

2010-ben azonban a makaói kormány bejelentette, hogy nem engedélyez újabb projekteket, hogy lelassítsa egy kicsit a növekedés ütemét. Az elemzők szerint ez helyes lépés volt, és segíteni fog, hogy fenntartsa a térségben a folyamatos növekedést. „2007-ben és 2008-ban évente 5-10 kaszinó épült. Ez egészségtelen és túlzott növekedési ütem” – mondta Richard Huang, a CLSA elemzője. „De az asztalok maximalizálásának politikája úgy tűnik, működik, és a makaói kormány láthatóan kontroll alatt tartja a növekedést.”

 

Az új makaói kaszinó megnyitóján Mr. Adelson a Spanyolországba tervezett hatalmas, új kaszinó komplexumról is beszélt. „12 épületben, egyenként 3000 hotelszobát, 18.000 nyerőgéppel felszerelt játékhelyet és három golfpályát tervezünk. Egy mini Las Vegas-t, tervezünk az európai piac számára Spanyolországban, körülbelül a Las Vegas-i Strip területének felén.” mondta. Arról, hogy Barcelona-ban, vagy Madrid-ban valósítják-e meg a 35 milliárd dolláros projektet, várhatóan a nyáron döntenek.

 

Adelson további tervei között több ázsiai helyszín is szerepel.  „Japánban, Koreában és Vietnámban is tervezünk építkezni.” – mondta a világ egyik leggazdagabb embere, akinek a Forbes magazin szerint 25 milliárd dollár a vagyona.

 

Forrás: BBC, Reuters