47,4 millió dollárt fizet a kaszinó az amerikai kormánynak

2013-08-28
A Las Vegas Sands Corp. megegyezett az amerikai szövetségi kormánnyal, hogy 47,4 millió dollárt, közel 11 milliárd forintot fizet, amiért nem tájékoztatta a hatóságokat arról, hogy több millió dollár bevétele származott egy kábítószer kereskedelemben érintett játékostól.

 

A Los Angeles-i ügyészség kedden jelentette be, hogy megegyeztek a Sheldon Adelson tulajdonában lévő Las Vegas Sands Corporationnel, hogy az 47,4 millió dollárt fizet a kormánynak, amiért cserébe lezárják a folyamatban lévő, pénzmosással kapcsolatos bűnügyi nyomozást, és nem adnak be vádiratot a kaszinószolgáltató ellen.

 

A vizsgálat során kiderült, hogy Zhenli Ye Gon kínai-mexikói üzletember 2006 és 2007 között több, mint 45 millió dollárt juttatott a Venetian kaszinónak. A férfit jelenleg nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádakkal néz szembe Mexikóban.

A nyomozók megállapították, hogy a Las Vegas Sands nem tett eleget a szövetségi törvényben foglalt kötelezettségének, miszerint a kaszinóknak jelenteniük kell minden gyanús pénzügyi tranzakciót.

 

“Most elsőször fordult elő, hogy egy kaszinó egy szövetségi bűnügyi eset nagyon is valós lehetőségével nézett szembe, amiért elmulasztotta jelenteni egy szerencsejátékostól kapott gyanús pénzeszközöket. Ez egyben az első alkalom, hogy egy kaszinó beleegyezett abba, hogy ezeket a pénzeszközöket visszajuttatja a kormánynak.” – mondta Andre Birotte Jr, kaliforniai államügyész. „Minden vállalatot, elsősorban a kaszinót figyelmeztetünk, hogy az amerikai pénzmosás elleni törvény minden emberre és minden vállalatra vonatkozik, még akkor is, ha a jelentéssel a társaság azt kockáztatja, hogy elveszítheti a legjövedelmezőbb ügyfelét.”

 

Ye Gon 2007-ben a Venetian-Palazzo kaszinó „addigi legnagyobb készpénzes játékosa volt”. 2007 márciusában a hatóságok házkutatást tartottak a férfi Mexico City-ben lévő otthonában, ahol rekord nagyságú készpénzt, 207 millió dollárt (mintegy 46 milliárd forintot) foglaltak le. 

Columbia államban kábítószer ügyei miatt egyszer már vádat emeltek Ye Gon ellen, azonban az ügyet 2009-ben ejtették. Ye Gont most kiadják Mexikónak, ahol kábítószer-kereskedelemmel vádolják.

A Las Vegas Sands 2007 márciusa előtt nem volt tudatában a férfi állítólagos bűncselekményeinek, de utólag elismerte, hogy lett volna oka arra, hogy gyanúsnak tartsa a tranzakciókat. 

 
Címkék: kaszinó,